Bănci și Asigurări

Decizia BNR face loc pentru deprecierea leului

12.02.2007, 18:40 11

Euro ar putea sa castige teren in fata leului in zilele urmatoare, dupa ce BNR a decis la sfarsitul saptamanii trecute sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale.
Piata valutara de la Bucuresti s-a inchis vineri in cotatii de 3,3830/3,33850 lei pentru un euro. La acel moment (ora 16.00), BNR nu anuntase inca deciziile luate in cadrul sedintei pe probleme de politica monetara. Dupa ce a venit anuntul, leul a pierdut teren pe piata de la Londra, unde dealerii au cotat euro la 3,3950 lei.
Analistii se asteapta ca si piata locala sa preia aceasta depreciere, iar euro ar putea sa urce peste 3,4 lei.
"O sa vedem cotatii peste 3,4 lei pentru un euro", spune Ionut Dumitru, analist sef la Raiffeisen Bank. Aprecierea euro ar putea sa fie insa de scurta durata, in conditiile in care tendinta pe piata locala este data de jucatorii speculatori straini, care isi fundamenteaza pozitiile la un nivel regional. Ultima saptamana a adus o apreciere a monedelor din regiune, pe fondul unui sentiment pozitiv al investitorilor straini pentru pietele emergente.
BNR a calculat vineri la Bucuresti un curs de 3,3852 lei pentru un euro, in crestere cu 1,05 bani fata de ziua precedenta. Dolarul a castigat 0,58 bani, urcand la 2,6038 lei.
Piata valutara de la Bucuresti a fost vineri putin lichida, majoritatea jucatorilor fiind in expectativa. Astfel, cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, deasupra nivelului de 3,38 lei pentru un euro, in crestere insa fata de ziua anterioara, cand euro era tranzactionat la 3,375 lei.
Forintul maghiar a continuat sa castige teren in fata euro in ultima zi a saptamanii trecute, cotatiile coborand pana la 253 de forinti/euro, dupa ce se apropiasera de nivelul de 258 forinti/euro, in sedintele precedente. Zlotul polonez a pierdut teren usor vinerea trecuta, cotatiile urcand pana la aproape 3,89 zloti/euro.
Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen scurt au coborat la 6%-7% pe an, pe fondul acumularii unui exces de lichiditati. Pentru scadentele mai lungi, dealerii au cotat vineri dobanzi de 8,06% (pentru o luna), respectiv 8,2% (pentru sase luni), reflectand asteptari de scadere a dobanzii de interventie a BNR. Deciziile au fost comunicate dupa inchiderea pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO