Bănci și Asigurări

Delta negociaza cumpararea Petroas

16.12.2005, 17:33 29

Societatea de asigurari de viata Delta Asigurari intentioneaza sa preia in acest an sau in cursul anului viitor un pachet de actiuni la compania de asigurari Petroas.

"Este o intentie, s-ar putea nici sa nu se concretizeze. Daca nu se va intampla anul acesta, atunci probabil ca anul viitor", a declarat Maria Pasa, director general la Delta Asigurari.

Vanzatorul va fi Romexterra Bank, care detine 84,2% din Petroas. Directorul general al Delta Asigurari spune ca actionarii companiei inca nu au hotarat marimea pachetului pe care il vor cumpara si nici pretul pe care il vor plati pentru acesta.

"Va avea loc o adunare generala a actionarilor in 22 decembrie, si atunci vom afla decizia lor. Discutiile referitoare la aceasta achizitie se poarta de la inceputul acestui an", a spus Octavian Murea, presedinte si director general al Petroas.

Delta Asigurari si-a majorat recent capitalul social cu circa 550.000 de euro (2 milioane de lei), pana la 2,19 milioane de euro (8 milioane de lei). Societatea este controlata Tabor Projects Limited, companie inregistrata in Marea Britanie, cu sediul social la Londra. Maria Pasa nu a dat detalii cu privire la actionarul majoritar insa surse din piata spun ca in spatele Tabor se afla Asociatia Salariatilor din SNP Petrom, care oficial detine peste 12,8% din Delta Asigurari.

SNP Petrom detine 2% din capitalul social al Romexterra, care controleaza Petroas. Peste 77% din capitalul bancii este controlat de persoane fizice, multe dintre acestea fiind membre ale sindicatelor conduse de Liviu Luca. In afara de Romextera, actionari semnificativi ai Petroas sunt trei persoane fizice: Ionita Ion, Corpadea Mircea si Macrea Mioara Gabriela. Recent, actionarii societatii au majorat capitalul societatii cu aproximativ 274.000 de euro (circa un milion de lei), pana la 1,4 milioane de euro (peste 5 milioane de lei).

In primele noua luni, Petroas a avut afaceri de circa 890.000 de euro. Delta Asigurari a inregistrat anul trecut subscrieri de 1,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO