Bănci și Asigurări

Deponenţii RBS vor fi sunaţi de bancă pentru validarea transferului către UniCredit

Deponenţii RBS vor fi sunaţi de bancă pentru validarea...

Autor: Razvan Voican

20.05.2013, 21:07 1777

Clienţii RBS România titulari de depozite, conturi de economii, carduri de debit, contracte de descoperit de cont sau de utilizare a serviciului de internet banking, care nu au şi credite de la această bancă, ar urma să fie transferaţi la UniCredit cu data de 5 august, în timp ce în cazul clienţilor cu credite de nevoi personale, ipotecare, de refinanţare sau cu carduri de credit migrarea efectivă este prevăzută pentru 16 septembrie.

Aceste date urmează să fie confirmate sau eventual modificate de RBS şi UniCredit odată ce tranzacţia semnată pe 30 aprilie pentru transferul portofoliului de retail va primi aprobarea BNR şi a Consiliului Concurenţei.

Dacă totul decurge conform planului, înainte de 5 august, respectiv 16 septembrie UniCredit le va trimite clienţilor transferaţi o scrisoare cu noile conturi IBAN şi alte informaţii legate de preluarea relaţiei contractuale de la RBS.

În timp ce clienţii cu credite de orice tip nu trebuie să întreprindă niciun demers legat de transfer, titularii de depozite, conturi de economii, carduri de debit, descoperit de cont sau iBanking vor fi sunaţi de RBS şi li se va cere acordul pentru transfer printr-o convorbire înregistrată. În particular, posesorii de carduri de credit nu au nimic de făcut pentru că prin contractul semnat iniţial şi-au exprimat deja acordul privind un asemenea transfer către o altă bancă. Aceştia vor primi o notificare privind confirmarea transferului.

Clienţii cu credite vor putea continua să-şi achite ratele prin canalele cunoscute până când vor primi de la UniCredit scrisoarea cu noile conturi IBAN. Cei care refuză transferul trebuie să-şi achite integral datoriile către RBS.

În condiţiile în care RBS şi-a redus drastic reţeaua de sucursale, rămânând cu numai patru, un număr crescând de clienţi au achiziţionat în ultimele luni serviciul de iBanking pentru gestionarea mai facilă a relaţiei cu banca.

Conform calendarului preconizat, reţelele de bancomate RBS şi Euronet vor putea fi folosite în condiţiile cunoscute până pe 16 septembrie, după care clienţii vor putea folosi ATM-urile UniCredit Ţiriac Bank în aceleaşi condiţii ca în reţeaua RBS. UniCredit operează 441 de bancomate şi 99 de maşini multifuncţionale care asigură servicii bancare non-stop în anumite sucursale.

Cât priveşte clienţii care se află într-un litigiu cu RBS, banca precizează că transferul nu va avea impact asupra procedurilor judiciare aflate în instanţă. În cazul în care contractul respectiv intră în sfera de aplicare a transferului, RBS va notifica instanţa în mod corespunzător.

Clienţii care beneficiază de condiţii speciale pe baza unor convenţii de salariu încheiate de RBS cu angajatorii trebuie să aştepte decizia acestora din urmă privind un eventual transfer al convenţiei la UniCredit. Dacă transferul va avea loc, RBS promite că taxele şi comisioanele actuale vor rămâne neschimbate. Dacă angajatorul alege altă bancă, îşi va notifica salariaţii în consecinţă. Depozitele deschise la RBS nu vor fi afectate de transferul la UniCredit, condiţiile actuale fiind păstrate întocmai până la scadenţă. Ulterior vor deveni aplicabile condiţiile din oferta UniCredit. Cei care refuză transferul depozitelor va trebui să-şi transfere disponibilităţile în altă bancă. Clienţii au dreptul să înceteze contractele cu RBS cu condiţia unei notificări de 30 de zile.

UniCredit: Creşterea organică rămâne de bază, dar nu ratăm oportunităţi de achiziţie

„Planul nostru de bază este să creştem organic în România, însă am spus mereu că ne uităm în piaţă şi dacă apar oportunităţi la preţul potrivit şi cu tipul de business potrivit, acţionăm. Retailul RBS a fost o astfel de oportunitate. Am făcut o analiză îndelungată şi atentă şi am participat practic la o competiţie pentru acest portofoliu. Sunt bucuros că am reuşit să preluăm retailul RBS“, spune Gianni Papa (foto), şeful UniCredit pe Europa Centrală şi de Est. Cât priveşte eventualitatea încheierii altor tranzacţii similare pe piaţa locală, el spune că orientarea strategică rămâne centrată pe ideea creşterii susţinute mai degrabă din resurse interne decât prin achiziţii de mare impact. „Totuşi, dacă apar şi alte oportunităţi vom profita de ele“, afirmă Papa. La capătul a circa opt luni de negocieri, UniCredit a semnat pe 30 aprilie cu RBS un acord de transfer al unui portofoliu de credite de 315 mil. euro plus depozite de 230 mil. euro. Sunt vizaţi peste 80.000 de clienţi de retail standard şi aproximativ 2.200 de clienţi din gama private banking.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO