Bănci și Asigurări

Deputaţii amână din nou dezbaterea OUG 50, acum din lipsă de cvorum

Autor: Liviu Chiru, Alexandra Chelu, Mediafax

26.10.2010, 23:58 37

Dezbaterea ordonanţei de urgenţă 50/2010, care aduce o formulătransparentă de calcul al dobânzii la credite şi limiteazăcomisionul de rambursare anticipată, care figura pe ordinea de zide marţi la Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor, a fostsuspendată din lipsă de cvorum.

În urmă cu două săptămâni deputaţii amânaseră discuţiile pentrua lăsa suficient timp pentru depunerea amendamentelor, pe fondulinteresului ridicat atât din partea asociaţiilor de clienţi, cât şial bancherilor. În joc este modul de stabilire a dobânzii lacreditele cu rată variabilă aflate în derulare. Clienţii cerindexarea la un indicator independent (Robor sau Euribor) cumenţinerea marjei din contract, chiar dacă iniţial se făceatrimitere la un indicator intern al băncii, ceea ce ar conduce lascăderi semnificative de costuri. BNR a calculat că bancherii arputea să piardă până la 600 de milioane de euro anul acesta.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, şi-a asumat rolul de lobbystal industriei bancare şi a inclus ieri pe agenda vizitelor ladiferite instituţii ale statului şi Autoritatea pentru ProtecţiaConsumatorilo, unde s-a declarat "îngrijorat" de efectele aplicăriiOrdonanţei 50 şi pentru credite vechi. "La utilizarea pentruvechile contracte există riscuri pentru economie şi efecte negativepentru România", spus Franks fără să precizeze despre ce efectenegative ar fi vorba. Poate doar despre eventualitatea ca unelebănci "să se supere" şi să-şi reducă expunerile în România, dacăvor considera raţional să o facă după investiţiile dejarealizate.

Deputaţii acumulaseră până ieri nu mai puţin de 100 deamendamente la proiectul de lege privind ordonanţa 50. Aceastachiar în condiţiile în care dezbaterea a fost devansată, faţă determenul propus iniţial, de 27 octombrie.

"Pe cel mai scurt traseu, dacă vom introduce proiectul de legeîn Comisie peste două săptămâni, ordonanţa ar putea fi aprobată înplen peste patru săptămâni. Acesta este termenul cel mai scurt", aspus Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şiBănci a Camerei Deputaţilor.

În timp ce deputaţii au amânat discutarea ordonanţei, clienţiinemulţumiţi ai băncilor au mers înainte cu atacarea contractelor îninstanţă. Peste 360 de clienţi ai BCR, reprezentanţi de avocatulGheorghe Piperea, au depus la începutul săptămânii la TribunalulBucureşti cererea de chemare în judecată împotriva BCR. Clienţiireclamă o serie de clauze din contracte pe care le considerăabuzive, printre care perceprea unor comisioane de administrarecredit şi de risc plătibile lunar şi calculate ca procent dinvaloarea iniţială a creditului. De asemenea, clienţii contestă şi oclauză prin care banca îşi rezervă dreptul de a declara scadentcreditul dacă valoarea garanţiilor aduse de client scade subvaloarea datoriei rămasă de rambursat.
Mişcări similare pregătesc şi clienţii Volksbank şi Raiffeisen,potrivit reprezentanţilor casei de avocatură Piperea şiAsociaţii.

ANPC: Ordonanţa nu distorsionează relaţia client -bancă

În timp ce deputaţii au amânat dezbaterea ordonanţei, oficialiiAutorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului - instituţiacare a iniţiat reglementarea- au discutat ieri pe margineaefectelor acesteia cu reprezentanţii Fondului MonetarInternaţional.

"Încă de acum două săptămâni am făcut o solicitare cătreguvernatorul BNR să avem un punct de vedere legat de eventualelepierderi prin aplicarea OUG 50. Vrem să vedem care a fost impactulde la momentul intrării în vigoare în urmă cu trei luni şi ce seestimează", a spus Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI, s-a arătat îngrijorat deefectele aplicării ordonanţei în forma actuală, însă Cerbulescu areplicat că ANPC nu intenţionează să o modifice, întrucât nuconsideră că distorsionează relaţia clien-bancă.

ANPC pregăteşte în prezent şi răspunsul la o solicitare deprecizări transmisă de Comisia Europeană, tot pe marginea acesteiordonanţe.

"Săptămâna viitoare vom face o deplasare la Bruxelles ca să luămlămuriri în plus la scrisoarea noastră de răspuns, fără să maiaşteptăm o nouă reacţie scrisă din partea Comisiei", a spusCerbulescu. Oficialii ANPC consideră că ordonanţa respectăreglementările euroepene, deşi excede prevederile Directivei 48privind creditele de consum, pe care o transpune în legislaţianaţională. Astfel, ANPC a luat în vizor toate creditele, indiferentde momentul acordării sau dacă sunt garantate ori nu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO