Bănci și Asigurări

Diosi, OTP Bank: Oamenii incep sa aiba probleme cu plata ratelor

Diosi, OTP Bank: Oamenii incep sa aiba probleme cu plata ratelor

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania: Acum patru ani, romanii erau platitori formidabili. Insa aceasta atitudine s-a schimbat dramatic inca de anul trecut.

21.01.2009, 18:11 172

Maghiarii de la OTP Bank si-au bugetat o crestere cu 10% a afacerilor anul acesta, preferand o abordare mai conservatoare, in conditiile in care vad deja semnale privind aparitia unor probleme la rambursarea ratelor.

"Avem semnale ca oamenii incep sa aiba probleme cu plata imprumuturilor. Pana acum, nu avem schimbari drastice in portofoliu, insa am inceput sa adoptam masuri de protectie a calitatii creditelor pe care le oferim", a declarat Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.
El spune ca banca a adoptat o serie de masuri de restrictionare a creditelor personale si este mai precauta in acordarea imprumuturilor ipotecare si corporate. "Acum patru ani, romanii erau platitori formidabili. Insa aceasta atitudine s-a schimbat dramatic inca de anul trecut", a adaugat Diosi.
Inca din iarna trecuta maghiarii au suspendat acordarea de credite de consum fara garantii in mai multe unitati, unde sesizasera un nivel relativ ridicat al fraudelor. In vara, ponderea creditelor neperformante urcase la circa 10% din bilantul bancii, insa a inceput sa scada din toamna.
Solutiile oferite de banca pentru protejarea clientilor vizeaza reesalonarea ratelor (si fixarea unei rate mai mici decat cea precedenta), rescadentarea termenelor de plata si ajustarea ratelor pentru clientii care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei financiare. "Pentru clientii care au o capacitate mai mica de a-si plati ratele vom oferi posibilitatea ca acestia sa plateasca o suma fixa pentru o anumita perioada de timp. Ulterior, cand situatia se va amelioara, putem renegocia si restul imprumutului", a declarat Gabor Ljubicic, directorul executiv al diviziei de retail.
OTP Bank Romania are trei surse principale de finantare: actionarii, depozitele locale si fondurile monetare internationale si locale. In acest moment, banca acorda credite in principal din fondurile contractate din strainatate, insa problemele de pe piata financiara reprezinta o amenintare, pentru ca ar putea avea loc o retragere a finantarilor externe.
Daca OTP Bank inregistra o crestere de 60-70% anul trecut, pentru acest an directorul companiei prevede un procent de crestere de 10%.
"Imprumuturile acordate in sectorul real-estate nu sunt atat de mari precum m-am asteptat", a precizat Diosi. De asemenea, el preconizeaza cresteri ale acordarilor de credite in sectorul ipotecar si IMM-uri.
OTP Bank a disponibilizat recent 5% din angajati, care lucrau in sectorul de creditare corporate si back office, unde, potrivit lui Diosi, nu era necesar acelasi numar de angajati. Totodata, ei au regrupat angajatii si au marit numarul lor pe divizia de risk management, pentru a creste eficienta in monitorizarea creditelor.
OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar, a obtinut un profit net de 3,9 mil. euro in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, acesta fiind primul rezultat trimestrial pozitiv inregistrat din 2005, cand banca a inceput sa investeasca pentru dezvoltare.
"Chiar si in cel mai pesimist scenariu, vom fi si in 2009 pe profit. Potrivit primelor date, am incheiat anul 2008 cu profit, insa trebuie sa asteptam rezultatele din aprilie", a adaugat Laszlo Diosi.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO