Bănci și Asigurări

Disputa in pensiile private: Randamentul minim ar trebui egalat cu inflatia?

10.01.2008, 17:36 19

Patru organizatii neguvernamentale si doua sindicate au cerut ieri, printr-o scrisoare deschisa adresata mai multor oficiali, ca legea sa garanteze ca fondurile de pensii obligatorii vor obtine randamente anuale peste rata inflatiei.
In schimb, companiile de pensii spun ca masura ar fi contrara intereselor participantilor si ar contrazice de altfel filosofia actuala a sistemului de pensii private. Administratorii ar trebui sa suporte din fonduri proprii eventualele scaderi ale randamentelor sub rata inflatiei, spun semnatarii scrisorii, care sunt: Grupul de Economie Aplicata, Societatea Academica din Romania, Academia de Advocacy, Confederatia Patronala a Industriilor, Serviciilor si Comertului, Blocul National Sindical si Cartel Alfa.
In schimb, companiile de pensii resping aceasta idee, pe motiv ca o asemenea prevedere ar intra in conflict atat cu cel mai bun interes al participantilor, dar si cu filosofia actuala a sistemului.
"Oferirea unui randament minim garantat egal cu rata inflatiei este complet in defavoarea participantilor. O asemenea garantie ar duce la o schimbare totala a portofoliilor fondurilor de pensii: in loc ca fondurile sa investeasca si in actiuni, care pe termen lung ofera randamente mai bune, vor investi numai in instrumente cu venit fix, care vor oferi randamente minime peste inflatie", comenteaza Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii, lider de piata (cu 1.070.000 de clienti) cu zece zile inainte de incheierea campaniei de aderare.
"Aceasta masura ar limita la maximum concurenta pe piata investitiilor: toate fondurile se vor limita sa investeasca in instrumentele cele mai sigure, cu cel mai mic randament. Astfel se vor pierde multe oportunitati de investitii", spune si Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private, al doilea fond ca marime de pe piata (cu 800.000 de clienti). Un astfel de randament minim garantat (provenit din sistemele de tip "beneficii definite") intra in conflict si cu sistemul actual (care este de tip "contributie definita").
"Puterea reformei si a sistemului de pensii private consta in diversitatea investitiilor si in interesul administratorilor si al participantilor de a obtine rezultate cat mai bune, nu doar depasirea la minim a inflatiei", a precizat Ioan Vreme, CEO al Generali Fond de Pensii, al treilea fond de pe piata (cu 305.000 de clienti).
Sistemul de pensii obligatorii are deja o cerinta minima de randament garantat: legea garanteaza valoarea contributiilor nete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO