Bănci și Asigurări

Doar pensiile facultative ale Allianz-Tiriac investesc in fonduri mutuale

22.10.2008, 15:05 30

Allianz-Tiriac este singurul administrator de pensii facultative care la sfarsitul lunii septembrie avea plasamente in fonduri mutuale, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Compania administreaza doua fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Vivace, care a investit 4,74% din active in fonduri mutuale, si AZT Moderato, cu plasamente de 4,05% in astfel de fonduri. Din activele totale ale pietei, aceste plasemente reprezinta 1,16%, arata datele CSSPP.
"La sfarsitul lunii septembrie, fondurile de pensii private facultative aveau urmatoarea structura de plasamente: 66,81% in titluri de stat (fata de 70,8% in august), 13,74% in depozite bancare (10,1% in august), 12,42% in obligatiuni corporative (11,1% in august), 5,87% in actiuni listate (6,9% in august) si 1,16% in fonduri mutuale (1,1% in august)", se arata intr-un raport al CSSPP publicat recent.
Pe piata pensiilor facultative activeaza in prezent noua fonduri, administrate de ING Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, BCR Asigurari de Viata, Aviva Asigurari, Raiffeisen Asset Management, OTP Garancia Asigurari si Asirom Concordia.
Fondurile expuse pe actiuni listate la Bursa sunt AZT Vivace (13,02%), ING Clasic (9,11%), Raiffeisen Acumulare (8,7%), ING Optim (8,26%), AZT Moderato (6,91%) si Pensia mea Aviva (3,61%). In cazul a opt din cele noua fonduri de pensii facultative de pe piata mai mult de jumatate din active sunt plasate in titluri de stat si municipale, singurul fond care tine toti banii clientilor in depozite bancare fiind Asirom Concordia, din cauza valorii inca reduse a activelor acumulate. In cazul celorlalte fonduri, ponderea investitiilor in depozite bancare nu trece de 20%.
La sfarsitul lunii septembrie fondurile de pensii facultative aveau peste 125.500 de participanti si active de circa 16 milioane de euro.
Datele CSSPP arata ca in primul semestru din acest an pierderea companiilor din activitatea de administrare a pensiilor facultative a fost de circa 7,2 milioane de lei (2 milioane de euro), iar profitul - de 0,22 milioane de lei (0,06 mil. euro), singura societate care a obtinut castig din aceasta activitate fiind Raiffeisen Asset Management.
In ceea ce priveste structura cheltuielilor companiilor de pensii facultative, 33% din acestea sunt administrative, 9% de marketing, iar 58% - alte tipuri de cheltuieli.
Fondurile de pensii facultative au fost lansate in vara anului trecut Contributiile la aceste fonduri sunt limitate la 15% din veniturile brute lunare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO