Bănci și Asigurări

Dobânzile la credite nu vor mai scădea pentru că au ajuns destul de jos, anunţă bancherii

Dobânzile la credite nu vor mai scădea pentru că au ajuns destul de jos, anunţă bancherii
06.07.2010, 23:40 31

Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în leiajungea în mai la 17%, faţă de 25% în aceeaşi perioadă din 2009, întimp ce la euro costul efectiv cobora până la 9,2%, cu două puncteprocentuale mai puţin decât în urmă cu un an, potrivit datelorBNR.

Cele mai ieftine credite de retail sunt în continuareipotecarele în euro, unde dobânda anuală efectivă medie atingea5,6% după ce în iunie anul trecut ajunsese la un nivel record de11,5%.

Bancherii spun că s-a atins deja un minim şi chiar dacă vor maiexista ajustări de dobândă, acestea vor fi doar marginale.

Lucian Cojocaru, director executiv al Polului comercial alreţelei BRD, este categoric şi apreciază că dobânzile la credite nuvor mai scădea deloc în perioada următoare.

"Dobânzile vor rămâne cel puţin la nivelul actual sau chiar vorcreşte uşor. În niciun caz nu vor mai scădea", a declarat Cojocaru.BRD vinde credite ipotecare la un cost efectiv de 7,02% pe an,pentru un împrumut de 80.000 de euro pe 30 de ani clientul având deplătit în final 177.000 de euro. Creditele de consum în lei oferitede bancă au o dobândă nominală de 9% pe an, costul anual efectivpentru un împrumut de 20.000 de lei pe cinci ani fiind de 16,55% pean.

"Suntem cu dobânzile destul de jos şi nu cred că acestea vor maiscădea. Noi avem la creditele ipotecare în euro o dobânda anualăefectivă undeva în jur de 6%, ceea ce nu e foarte mult. La asemeneascoruri dacă vor exista scăderi vor fi nesemnificative", apreciazăşi Gabriel Creţu, directorul de reţea şi vânzări al OTP Bank.

OTP vinde credite pentru locuinţe în euro la o dobândă anualăefectivă de 6,64% pe an, una dintre cele mai bune oferte de pepiaţă, pentru un credit de 80.000 de euro pe 30 de ani clientulavând de achitat puţin peste 170.000 de euro. Oferta este valabilăpentru clienţii care au un cont deschis la bancă în care îşiprimesc salariul.

Dobânzile variază semnificativ de la o bancă la alta şi chiar dela un produs la altul oferit de aceeaşi instituţie de credit. Deexemplu, la creditele ipotecare în euro dobânda anuală efectivăpentru un împrumut de 80.000 de euro pe 30 de ani porneşte de la6,5% pe an şi poate ajunge până la 12,6% pe an, potrivit datelor depe Conso.ro.

Astfel, valoarea primei rate plătite de client variază între 478de euro la Raiffeisen şi 794 de euro la creditul ipotecar standardoferit de ING Bank. ING are însă şi o ofertă concurentă programului"Prima casă" cu o dobândă anuală efectivă de 7,23%, rata lunarăpentru un credit de 80.000 de euro pe 30 de ani fiind de 494 deeuro.

Bancherii se aşteaptă însă la o reducere a decalajului dintrecosturile percepute de bănci, deoarece concurenţa va creşte odatăcu eliminarea prin lege a comisionului de rambursare anticipată."Mă aştept ca dobânzile să se uniformizeze pe piaţă deoarece dupăeliminarea comisionului de rambursare anticipată va creşteconcurenţa pentru atragerea clienţilor buni, care sunt la zi cuplata ratelor şi au o ipotecă mai mare decât valoarea creditului",apreciază Creţu.

Situaţia este diferită în cazul creditelor ipotecare în lei,unde dobânda anuală efectivă ajungea în mai la 11,75% pe an, fiindcu aproape o jumătate de punct procentual peste nivelul consemnatîn aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditul ipotecar în leireprezintă puţin peste 6% din totalul împrumuturilor pentrulocuinţe, fiind foarte puţin promovat de bancheri, care spun că nureuşesc să atragă resurse în lei pe termen lung pentru a putea daşi credite pe termen lung. În acelaşi timp şi clienţii s-auorientat spre creditul în euro datorită dobânzilor semnificativ maimici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO