Bănci și Asigurări

Dobânzile la depozite urcă pentru a acoperi inflaţia şi impozitul

Dobânzile la depozite urcă pentru a acoperi inflaţia şi impozitul
23.08.2010, 23:51 53

Băncile ar putea să încerce în perioada următoare să asiguredobânzi real pozitive pentru a nu descuraja deponenţii având învedere modificările fiscale cu impact asupra venitului disponibilşi creşterea inflaţiei, consideră Fondul de Garantare a Depozitelorîn Sistemul Bancar.
"Băncile se află în faţa unor opţiuni dificile în ceea ce priveştepăstrarea bazei de depozite de la populaţie prin bonificarea unordobânzi real pozitive, care să ofere şi un minim randament încondiţiile actuale de fiscalitate", afirmă fondul în raportul pesemestrul I.
Dacă în primele luni de anul acesta dobânzile la depozite au scăzutagresiv, în iulie şi august tendinţa s-a inversat, multe băncipreferând să plătească mai mult pentru resursele atrase decât săpiardă din clienţi.
Bancherii au venit cu oferte promoţionale, în condiţiile în careclienţii ar putea fi descurajaţi să mai economisească odată cuintroducerea impozitului de 16% pe veniturile din dobânzi alepersoanelor fizice, peste care se suprapun şi perspectivele privindcreşterea inflaţiei la aproape 8% spre sfârşitul anului, dupămajorarea TVA.
Dobânzile la depozitele în lei - cel puţin cele promoţionale - audepăşit 7% pe an, unele bănci oferind chiar bonificaţii de 8% pean.
BCR, cea mai mare bancă locală după active, bonifică până lasfârşitul lunii septembrie dobânzi de 7,5% pe an la depozitele noudeschise pe trei luni în lei şi de 3% pe an la depozitele pe şaseluni în euro. Un randamentul maxim de 8% pe an poate fi obţinut declienţii care au un card de salariu la BCR sau care au semnat uncontract de direct debit cu banca.
Grecii de la Alpha Bank îşi tentează clienţii cu depozite la termenpe o perioadă de trei luni până la un an cu plata dobânzii înmomentul constituirii. Pentru depozitele în lei, dobânda variazăîntre 7,5% şi 8% pe an în funcţie de scadenţă, iar pentru cele îneuro bonificaţiile pornesc de la 3,5% şi pot ajunge la 3,75%/an.
Şi Banca Românească, controlată de grupul elen National Bank ofGreece, a majorat cu o jumătate de punct procentual dobânzile ladepozitele în lei constituite pe şase, nouă şi douăsprezece luni,bonificaţiile ajungând în intervalul 7,75 - 8% pe an.
La sfârşitul primului semestru depozitele la termen ale populaţieiau ajuns la 79,8 mld. lei, în urcare cu 22,7% faţă de aceeaşiperioadă de anul trecut, în timp ce disponibilităţile la vedere aucoborât cu 17,4%, la 24,9 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO