Bănci și Asigurări

Dobânzile mici şi creşterea consumului au dus la scăderea depozitelor populaţiei

Dobânzile mici şi creşterea consumului au dus la...

Autor: Anelis Baciu

17.10.2016, 00:07 1013

Depozitele noi în monedă naţională constituite de clienţii persoane fizice ai băncilor au cumulat 136 mld. lei în primele opt luni, fiind în scădere cu 7,4% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, potrivit datelor agregate de BNR. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, depozitele sunt în scădere cu peste 15%.

Volumul depozitelor a scăzut pe fondul apetitului în creştere pentru consum al populaţiei şi ca urmare a bonficaţiilor extrem de reduse plătite de bănci la depozite.

Dobânda medie oferită de bănci clienţilor la depozitele noi în lei a coborât în luna august sub 1%, mai exact 0,95% pe an, şi a atins un nou minim istoric după cel din luna iulie, când câştigul mediu anual al deponenţilor a fost de 1,01%. În ciuda dobânzilor foarte scăzute, volumul depozitelor noi este mai mare în primele opt luni din acest an în comparaţie cu acelaşi interval din 2007-2008.

Pentru un depozit nou de 5.000 lei cu o maturitate de 12 luni, băncile le oferă clienţilor rate ale dobânzii cuprinse între 0,3% şi 1,7% pe an, ceea ce înseamnă un câştig cuprins între 3 bani şi 17 lei pe an. Unele bănci percep însă şi un comision la retragere sau la deschidere, ceea ce diminuează câştigul deja foarte redus.

Scadenţa preferată de români pentru economisire este de sub un an. Aproximativ 40% din depozitele în lei deschise în primele opt luni ale anului, echivalentul a

51 mld. lei, sunt cu scadenţă sub un an. Dobânda medie pentru depozitele cu maturitatea până într-un an este de 0,95% pe an, în timp ce pentru depozitele între un an şi doi ani câştigul ajunge la 1,71%, iar pentru cele cu maturitatea de peste doi ani la 0,93%/an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO