ZF 24

Economia românească a crescut cu 0,5% în ultimul trimestru din 2014, sub Germania, Ungaria sau Estonia

Economia românească a crescut cu 0,5% în ultimul...

Autor: Liviu Popescu

13.02.2015, 15:34 805

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în trimestrul al patrulea al anului trecut cu 0,5% în termeni reali faţă de trimestrul anterior, în timp ce avansul PIB-ului la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost de 0,4%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al UE.

Creşterea faţă de trimestrul anterior indică direcţia în care se îndreaptă o economie într-o mai mare măsură decât cea faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, economia locală a crescut cu 2,5% iar cea a UE cu 1,3%.

Cele mai importante creşteri ale PIB-ului în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior s-au înregistrat înEstonia (1,1%), Ungaria (0,9%), Spania (0,7%) şi Germania, cea mai mare economie europeană, tot cu 0,7%. România a avut aceeaşi creştere economică trimestrială ca Marea Britanie, Portugalia şi Olanda. Pe de altă parte, singurele ţări care au consemnat scăderi trimestriale ale PIB-ului au fost Cipru (-0,7%), Finlanda (-0,3%) şi Grecia (-0,2%).

 În ceea ce priveşte creşterea PIB-ului din T4 comparativ cu perioada similară din 2013, cel mai mare avans a fost înregistrat în Ungaria, de 3,4% şi în Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, respectiv 3,1%. La polul opus, Italia a înregistrat scăderi de 0,3%, iar Cipru de 1,9%.

PIB-ul zonei euro a urcat în ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,3% faţă de trimestrul al treilea, iar comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, s-a consemnat un avans de 0,9%.

Economia românească a consemnat o creştere de 2,9% pe întreg anul trecut, în linie cu aşteptările economiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO