Bănci și Asigurări

Emilia Bunea pleaca la Amsterdam sa administreze finantele asiguratorilor ING din toata regiunea

Emilia Bunea pleaca la Amsterdam sa administreze finantele asiguratorilor ING din toata regiunea
30.03.2010, 23:30 174

Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, cel mai mareadministrator de pensii private de pe piata locala, va prelua inaprilie pozitia de director financiar (Chief Financial Officer) alING Central Europe, divizia care coordoneaza firmele de asigurarisi pensii ale grupului olandez din zece tari din regiune.
Bunea, 40 de ani, va pleca la Amsterdam, unde va lucra in acelasisediu cu Violeta Ciurel, fost director general al ING Asigurari,care a fost "exportata" in capitala Olandei in 2004. In loculEmiliei Bunea va fi numit Marius Popescu, actualul director generalal ING Investment Management.
"La inceputul lui aprilie ma voi muta la Amsterdam impreuna cufamilia. Experienta internationala este ceva ce-mi lipsea dintolba", a declarat pentru ZF Bunea, care activeaza in domeniulfinanciar de 13 ani si detine o certificare de tip CFA (CharteredFinancial Analyst), una dintre cele mai importante calificariprofesionale din domeniul financiar, va coordona finantelecompaniilor ING de asigurari si pensii private din Ungaria,Polonia, Cehia, Slovacia, Romania, Bulgaria, Rusia, Grecia, Spaniasi Turcia, cu peste 4.000 de angajati si 7 milioane declienti.
"Ma voi ocupa de finantele celor zece tari din regiune, mai exactde managementul financiar, managementul riscurilor financiare siplanificarea capitalului, adica exact ce face un directorfinanciar", spune Bunea.
ING este unul dintre cei mai mari asiguratori din lume. Grupulolandez a anuntat insa ca intentioneaza sa isi vanda diviziilenonbancare, adica cele de asigurari, pensii private si managment alinvestitiilor, cel mai probabil printr-o oferta publica pe piata decapital, scopul fiind eficientizarea activitatii. La sfarsitul lui2008 grupul a primit un ajutor de 10 mld. euro de la statulolandez, deoarece se confrunta cu probleme, dar jumatate dinaceasta suma a fost deja returnata.

De doi ani si jumatate in ING
Emilia Bunea a intrat in grupul ING in septembrie 2007, cand a fostnumita director financiar al ING Asigurari de Viata, liderul pieteide profil. Dupa numai un an, in august 2008, ea a preluatconducerea ING Pensii, cel mai mare administrator de pensii privatede pe piata locala, cu peste 1,6 milioane de clienti si o cota depiata de 40% dupa active. La acel moment, ea l-a inlocuit pe RaduVasilescu.
In perioada in care Bunea a condus ING Pensii, numarul de clienti aurcat cu peste 170.000 de persoane la pensiile obligatorii (pilonulII) si cu 23.000 la cele doua fonduri de pensii facultative(pilonul III). Activele fondurilor de pensii s-au majorat deaproape sapte ori, ajungand la 1,19 mld. lei.
Inainte de a intra in grupul ING, Bunea a activat timp de sapte aniin cadrul companiei Interamerican (actuala Eureko), ultima pozitiedetinuta fiind cea de vicepresedinte. Emilia Bunea este absolventade Politehnica, dar cel mai mult a activat in domeniulfinanciar.

Cine este noul sef
Noul director general al ING Pensii este Marius Popescu, 35 de ani,care a condus pana in prezent compania ING Investment Management.Inainte de a prelua conducerea administratorului de pensii, eltrebuie sa primeasca aviz favorabil de la Comisia de Supraveghere aSistemului de Pensii Private.
Din 2005 pana in 2008 Popescu a fost manager de investitii al INGAsigurari de Viata, iar apoi a preluat functia de director generalal firmei de management al investitiilor. De asemenea, el a lucratin SUA ca analist financiar al producatorului auto General Motors.Popescu are certificarea CFA si a absolvit un MBA la Saint Mary'sUniversity din Halifax, Canada.
"2010 marcheaza un moment de referinta pentru piata pensiilorprivate, an in care activele din administrarea fondurilor de pensiiobligatorii vor depasi pragul de un miliard de euro, dar si un primpas catre normalitate, odata cu majorarea contributiilor virate la2,5% din salariul brut al celor aproape 5 milioane departicipanti", afirma Popescu.

Ce manageri am mai exportat
Putini manageri din sectorul financiar au preluat responsabilitatila nivel international, printre acestia numarandu-se VioletaCiurel, fost director general al ING Asigurari, care in prezentconduce departamentul de proiecte greenfield din ING CentralEurope, Gabriela Rusu, fost director de marketing al Astra, numitadirector regional de marketing al Uniqa (Austria), Corina Cucoli,fost director de parteneriate al Aviva, care a preluat o functie incadrul grupului Uniqa, Tudor Moldovan, fost sef al GeneraliAsigurari, care in prezent coordoneaza companiile Generali dinBulgaria, sau Septimiu Postelnicu, fost sef al UniCredit LeasingRomania, promovat vicepresedinte al grupului UniCredit GlobalLeasing, dar care de curand s-a intors in tara.
In zona serviciilor financiare, top managementul este in continuareformat in mare parte din expati, mai ales in sectorul bancar.Pentru strainii veniti aici, Romania este o rampa de lansare, asacum este cazul lui Shamir Khaliq, seful Citibank Romania, care vacoordona operatiunile Citi din Cehia si Slovacia.
De asemenea, Martin Skopek, vicepresedinte al BCR, va coordona dela 1 iulie operatiunile de retail ale grupului Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO