Bănci și Asigurări

Erste Bank negociaza vanzarea BCR Asigurari

26.03.2008, 19:59 15

Austriecii de la Erste au scos la vanzare BCR Asigurari, al patrulea jucator de pe piata de profil, cu afaceri de peste 174 de milioane de euro anul trecut, au declarat pentru ZF surse din piata.
Erste negociaza acum vanzarea diviziei de asigurari generale a grupului BCR cu un mare grup financiar, iar tranzactia ar putea fi incheiata in cateva luni, au precizat sursele citate.
Reactia reprezentantilor Erste Bank: "No comment".
Inca de la momentul privatizarii BCR, in urma cu doi ani, pe piata au circulat zvonuri potrivit carora Erste urma sa vanda BCR Asigurari catre grupul austriac Vienna Insurance, care mai detine cinci companii pe piata locala: Omniasig, Omniasig Life, Agras, Unita si Asirom. De asemenea, oficialii Erste au declarat de mai multe ori ca asigurarile generale nu sunt o afacere interesanta, spre deosebire de cele de viata.
BCR Asigurari ar putea avea o valoare de piata de circa 300 de milioane de euro, daca luam in calcul ofertele depuse saptamana trecuta pentru preluarea Asiban, un alt asigurator aflat in proces de vanzare, cu o valoare a afacerilor apropiata de cea a BCR Asigurari.
Actionarii Asiban au primit recent cinci oferte angajante, cu valori cuprinse intre 310 si 350 de milioane de euro, de la grupurile AXA (Franta), Groupama (Franta), Eureko (Olanda), Aegon (Olanda) si Generali (Italia). Este posibil ca grupurile care nu vor castiga licitatia pentru Asiban sa isi indrepte atentia catre BCR Asigurari.
BCR Asigurari este una dintre cele mai dinamice companii din piata, cu o crestere a primelor brute subscrise de 45% in 2007, sustinuta de asigurarile auto Casco si RCA. Dinamica asiguratorului a fost mai mare decat media pietei, de 32% in euro. Totusi, profitul net al companiei s-a injumatatit fata de 2006, pana la 2 mil. euro, urmand astfel tendinta generala din industria asigurarilor, unde majoritatea companiilor inregistreaza castiguri reduse sau chiar pierderi. Pana in 2010, BCR Asigurari si-a propus sa ajunga la un volum de prime brute subscrise de 300 mil. euro si sa obtina un profit de 7-8 milioane de euro.
Anul 2008 a inceput in forta din punctul de vedere al tranzactiilor in asigurari.
In luna februarie fondul de investitii ceh PPF Investments a vandut Ardaf catre joint-venture-ul Generali PPF cu peste 70 mil. euro, iar in curand va fi finalizata si vanzarea Asiban, favoriti in aceasta cursa fiind francezii de la Groupama.
Erste Bank este in plin proces de ajustare a structurii de grup a BCR, pregatindu-se sa aleaga un cumparator pentru Anglo-Romanian Bank, pentru care are mai multe oferte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO