Bănci și Asigurări

Erste: Blocajul de pe pietele de credit va mai dura

23.10.2008, 18:16 15

Blocajul de pe pietele de credit din Europa Centrala si de Est va mai dura o perioada, desi acestea au reactionat pozitiv la masurile coordonate adoptate de tarile europene pentru sustinerea sistemelor financiare locale, anticipeaza analistii Erste Bank.

"Prin urmare, volatilitatea marjelor CDS-urilor (contracte swap destinate transferului de risc al creditului dintre doua parti - n.r.) va continua pana la restabilirea increderii, in timp ce spread-ul la credite se va mentine la niveluri ridicate", se arata intr-un comunicat al bancii austriece. Companiile din Europa Centrala si de Est au in mare parte o capacitate ridicata de generare a fluxului de numerar si dispun de facilitatile de credit obtinute de la banci.
"Nu ne asteptam ca firmele sa se confrunte cu un risc de lichiditate. Totusi, incetinirea economica reprezinta un periocol la adresa fluxurilor de numerar, in special in industriile ciclice si in cadrul firmelor aflate in clasa de grad speculativ, care ar putea suferi o deteriorare a calitatii creditelor pana in 2009", potrivit Erste Bank.
Primele de risc din regiune au fost afectate de criza globala de lichiditati si de temerile privind incetinirea semnificativa a economiei zonei euro.
"In opinia noastra, preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare in CEE nu sunt sustinute la nivel fundamental. Bancile din zona CEE nu au investitii legate de piata titlurilor ipotecare riscante (subprime), prin urmare nu sunt fortate sa reevalueze in scadere portofoliile de active. Spread-urile dintre ratele dobanzii-cheie si ratele pietei monetare indica un nivel mai ridicat de incredere in randul bancilor locale", potrivit Erste. De exemplu, rata dobanzii pe piata interbancara pentru creditele cu scadenta la trei luni este in Cehia de 4,09% si de 4,29% in Slovacia, comparativ cu 5,38% in zona euro. Dobanda de politica monetara este de 3,5% in Cehia, de 5% in Slovacia si de 3,75% in zona euro.
"Mai mult, eficienta bancilor din CEE de a atrage fonduri de la clienti (si de a le directiona sub forma de credite) este mult mai mare decat in Europa de Vest." Totusi, investitorii cauta siguranta in cazul in care exista incertitudini, acestia orientandu-se spre trezorerii sau institutii emitente legate de stat.
Emitentii de pe piata primara prefera maturitatile pe termen scurt, ca modalitate de a evita povara unor costuri (in medie) ridicate de refinantarea pe termen lung. Erste anticipeaza ca piata primara va ramane inchisa in urmatoarele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO