Bănci și Asigurări

Erste Group are nevoie de finantari de 7 miliarde de euro

28.01.2009, 18:11 16

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, este in proces de revizuire si prioritizare a proiectelor bugetate pentru anul acesta in vederea reducerii costurilor in conditiile in care nevoile de finantare pe 2009 insumeaza 7 mld. euro, afirma Gabriele Werzer, sefa departamentului pentru relatii cu investitorii.

Circa 1 mld. euro din necesarul de finantare a fost asigurat din 2008, iar alte 4,3 miliarde de euro urmeaza sa fie atrase prin emisiuni de obligatiuni garantate de stat si alte titluri. Pe 16 ianuarie grupul a plasat obligatiuni de 1,5 miliarde de euro.
"Revizuim modelele de business si finalizam proiectele in curs, incercand sa le reducem complexitatea. Ne concentram pe crearea de sinergii la nivel de grup prin cresterea cooperarii intre subsidiare si pe armonizarea proceselor in cadrul Erste Group", a declarat Werzer.
El spune ca grupul incearca sa se bazeze din ce in ce mai mult pe depozitele atrase ca sursa de finantare, acestea fiind prevazute sa atinga in 2009 o pondere de 56% din totalul pasivelor, fata de 53% in septembrie 2008.
In acelasi timp, creditarea ar urma sa isi consolideze statutul de business de baza, ajungand la o pondere de 63% in totalul activelor, fata de 60% in septembrie 2008.
Werzer spune insa ca este de asteptat o incetinire "substantiala" a creditarii la nivelul grupului, dar care va fi sustinuta in continuare de finantarile acordate in Europa Centrala si de Est.
"Ne asteptam ca imprumuturile de retail sa creasca mai repede decat cele pentru companii. De asemenea, creditele in monedele locale ale pietelor pe care operam vor inregistra o crestere, in conditiile in care in Ungaria si Austria am oprit creditarea in franci elvetieni."
Astfel, Erste estimeaza ca volumul creditelor la nivel de grup va creste anul acesta cu doar 5-7%, fata de aproximativ 12% in 2008 si 17% in 2007.
In paralel anticipeaza majorarea costului riscului pana la 0,90-1,20 puncte procentuale din cauza nevoii de provizioane suplimentare pentru credite neperformante, de la circa 0,76 puncte in 2008, respectiv fata de un minim de 0,43 puncte inregistrat in 2007.
Printre sursele de risc pentru calitatea portofoliului de credite, Werzer mentioneaza incetinirea economica, ponderea semnificativa a creditelor negarantate, posibila crestere a somajului si fluctuatiile cursurilor de schimb.
Profitul operational este prognozat sa urce cu 10% anul acesta, fata de 15% in 2008, in conditiile in care cresterea cheltuielilor este plafonata la maximum 3,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO