Bănci și Asigurări

Erste şi Raiffeisen au finanţat România cu aproape 3,8 mld. euro

Erste şi Raiffeisen au finanţat România cu aproape 3,8 mld. euro
27.07.2010, 23:05 28

Erste Group şi Raiffeisen International, două dintre cele maimari bănci austriece prezente pe piaţa locală, au împreună oexpunere netă de 3,77 mld. euro pe obligaţiuni emise de statulromân, dar şi de autorităţi locale, reprezentând peste o cincimedin datoria publică externă a României.
Erste - acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă locală dupăactive - avea la sfârşitul lunii martie o expunere de 2,49 mld.euro pe titluri româneşti, reprezentând 14,3% din datoria publicăexternă, care se ridica în aceeaşi perioadă la 17,4 mld. euro.România ocupa astfel locul al cincilea după valoarea expuneriibăncii pe titluri de stat, după Austria, Cehia, Slovacia şiUngaria. Erste a publicat datele privind împrumuturile acordatestatelor în contextul testului de stres derulat de ComitetulEuropean de Supraveghere Bancară. Testul a relevat că Erste deţineîn prezent un capital de bază (Tier 1) de 9,2%, care ar putea săscadă până la 8% la sfârşitul anului viitor în eventualitatea uneirecesiuni în formă de "W" a economiei europene. Nivelul minimstabilit pentru capitalul de bază este de 6%.
Testul de stres a fost elaborat de autorităţile europene ca oreacţie la îngrijorările legate de nivelul ridicat al datoriilorsuverane din Europa, care s-au accentuat după izbucnirea crizeigreceşti în această primăvară. Erste are o expunere de 757 mil.euro pe Grecia.
În acelaşi timp, expunerea Raiffeisen pe obligaţiuni emise destatul român şi de autorităţi locale este la jumătate comparativ cucea a Erste, înregistrând un nivel de 1,28 mld. euro la sfârşitulprimului trimestru, adică 7,4% din datoria publică externă.Raiffeisen are cea mai mare expunere, de 4,12 mld. euro, peobligaţiuni emise de Austria, urmată de Slovacia (2,12 mld. euro)şi Ungaria (1,47 mld. euro).
Raiffeisen a publicat doar datele privind creditele acordateguvernelor din 17 state europene, valoarea totală a expunerii peaceste ţări ridicându-se la 11,9 mld. euro. În ceea ce priveştecreditele acordate de bancă autorităţilor greceşti, valoareaacestora este de numai 19 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO