Bănci și Asigurări

Este realistă scăderea serviciilor de doar 2,7% în 2020 pe care mizează guvernul? Totalul serviciilor înseamnă 59% din PIB şi o treime din exporturile României

Este realistă scăderea serviciilor de doar 2,7% în...

Autor: Răzvan Botea

20.08.2020, 07:00 191

♦ Cifra de afaceri a servicilor pentru populaţie a fost la 60% în primele 6 luni din 2020 faţă de prima jumătate a anului 2019 ♦ Serviciile prestate companiilor au crescut cu 3% în aceeaşi perioadă.

Guvernul mizează, potrivit prognozei Comisiei Naţio­nale de Strategie şi Prog­noză (CNSP), pe o scădere a valorii adăugate brute din servicii de 2,7% în 2020. Serviciile, atât cele prestate companiilor, cât şi cele prestate persoanelor fizice, sunt respon­sabile cu aproape 60% din PIB-ul României, arată datele de săptămâna trecută ale Comisiei Naţionale de Prognoză.

„Cred că această estimare este prea optimstă în sensul că serviciile din anumite categorii au fost foarte afectate în primul trimestru şi mai mult în al doilea. Serviciile de frizerie, coafură, croitorie, divertisment, creative. Părerea mea este că este optimistă estimarea. Pe de altă parte, din experienţa proprie cred că au funcţionat aproape ireproşabil serviciile din domeniul contabilitate, fiscalitate, audit. Dacă acestea nu funcţionau, nu mai încasa nimeni şomaj tehnic“, comentează pentru ZF Adrian Benţa, consultant fiscal.

Ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică despre evoluţia serviciilor indică o scădere a  cifrei de afaceri pentru servicii prestate persoanelor fizice de 38% în prima jumătate din 2020, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai afectate sectoare au fost agenţiile turistice (-47%), jocurile de noroc (-42%) şi industria de hoteluri şi restaurante (-36,6%).

Dinamica lunară arată că în luna iunie servicile pentru populaţie şi-au mai revenit: cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei în România a crescut cu 152% în luna iunie faţă de luna mai a acestui an, pe fondul creşterilor înregistrate la jocurile de noroc, care au înregistrat un plus de 1087%, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (Ă43%), activităţi ale agenţiilor turistice (Ă22%) şi spălarea şi curăţarea articolelor textile (Ă22%).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate companiilor, acestea au crescut în primele 6 luni din an cu 3,1%, evoluţie susţinută de activităţile de servicii informatice şi în tehno­logia informaţiei, care au înregisrat un plus de 27,2%). Scăderi au înregistrat activită­ţile de producţie cinema­tografică, video, programe de tele­viziune; difuzare şi transmitere de programe (-5,3%) şi activităţile de transporturi (- 4,4%). În dinamica lunară, serviciile prestate companiilor au crescut cu 11%. Astfel, cifra de afaceri a serviciilor din activităţile de transporturi au crescut cu 14% în iunie 2020 prin comparaţie cu mai 2020, în vreme ce  activităţile de producţie audio-video au crescut cu 10%.

Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au crescut la un ritm lunar de 8% în iunie 2020.

Serviciile sunt responsabile de aproape 60% din PIB-ul României. În 2019, servicile au contribuit la creşterea economică de 4,1% cu 2,8 puncte procentuale.

Prognoza estimează că serviciile vor contribui negativ cu -1,6% la scăderea economică de 3,8% din 2020, pe care şi-a construit guvernul bugetul la rectificarea bugetară din această lună.

Serviciile sunt cele care mai reduc din deficitul de cont curent.

Dacă balanţa comercială externă a bunurilor adânceşte deficitul, servicile au înregistrat un surplus comercial de 8,7 mld. euro în 2019, la exporturi de 27 mld. euro şi importuri de 18,3 mld. euro.

Spre comparaţie, deficitul comercial la bunuri al României a fost în 2019 de 17,3 mld. euro. Guvernul aşteaptă în 2020 exporturi de servicii în valoare de 24,8 mld. euro şi importuri în valoare de 15,5 mld. euro.

Astfel, balanţa externă a serviciilor ar urma să fie de Ă9,3 mld. euro în 2020, potrivit prognozei de vară a Comisiei Naţionale de Prognoză.

Dacă balanţa comercială externă a bunurilor adânceşte deficitul, servicile au înregistrat un surplus comercial de 8,7 mld. euro în 2019, la exporturi de 27 mld. euro şi importuri de 18,3 mld. euro. Spre comparaţie, deficitul comercial la bunuri al României a fost în 2019 de 17,3 mld. euro. Guvernul aşteaptă în 2020 exporturi de servicii în valoare de 24,8 mld. euro şi importuri în valoare de 15,5 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO