Bănci și Asigurări

Euro a crescut peste pragul de 1,5 $/euro

Euro a crescut peste pragul de 1,5 $/euro

Click pentru imaginea intreaga

28.02.2008, 19:51 12

Dolarul a coborat pentru prima data sub pragul de 1,50 dolari/euro pe fondul perspectivelor negative privind economia americana si al speculatiilor ca banca centrala a Statelor Unite (Fed) va continua sa reduca rata dobanzii de referinta, aflata deja la cel mai redus nivel din ultimii trei ani (3%). De asemenea, moneda americana a atins un minim istoric fata de francul elvetian si s-a depreciat fata de majoritatea principalelor monede de circulatie internationala.
Moneda americana a scazut la 1,5088 dolari/euro, cea mai redusa valoare de la introducerea monedei unice europene, in 1999.
Euro s-a apreciat fata de dolar dupa ce Axel Weber, strateg al Bancii Centrale Europene, a declarat ca investitorii care mizeaza pe o reducere a dobanzii in zona euro subestimeaza importanta pe care BCE o acorda inflatiei.
In Statele Unite, Donald Kohn, vicepresedinte al Fed, a declarat ca incetinirea economiei este un motiv mai mare de ingrijorare decat inflatia, lasand sa se inteleaga ca strategia de reducere a ratei dobanzii ar putea continua.
Moneda americana s-a depreciat cu 14% fata de euro in ultimul an. Criza subprime si cea mai dramatica scadere a pietei imobiliare americane din ultimii 25 de ani au afectat cea mai puternica economie din lume si au contribuit la deprecierea dolarului.
Slabirea dolarului ii dezavantajeaza pe investitorii americani (inclusiv Ford) care vin in Romania, la fel cum sunt dezavantajati exportatorii romani in Statele Unite. Pe de alta parte, importatorii din Statele Unite castiga. Dolarul reprezinta moneda in care se desfasoara mai putin de un sfert din schimburile comerciale ale Romaniei. Potrivit statisticilor, exporturile romanesti catre Statele Unite au fost anul trecut mai mici de un miliard de euro, importurile din SUA fiind usor mai reduse.
Deprecierea dolarului are implicatii majore la nivelul economiei mondiale, cei mai afectati fiind exportatorii europeni, bunurile vandute de acestia pierzandu-si din valoare odata cu intarirea monedei unice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO