Bănci și Asigurări

Euro a închis în scădere, aproape de 4,44 lei, după acordul în criza ucraineană

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

13.02.2015, 00:00 69

Euro a închis ieri în scădere cu aproape 1,5 bani în piaţa interbancară, la 4,4380 lei, după o şedinţă în care a coborât şi sub 4,43 lei/euro, evoluţia monedei naţionale fiind în linie cu cea din regiune, susţinută de anunţarea unui acord pentru încetarea ostilităţilor în criza din Ucraina. Aproape de ora 16:00, euro era tranzacţionat la 4,4380 lei, faţă de 4,4516 lei pe finalul şedinţei de miercuri.

Volumele au depăşit cu aproximativ o treime media zilnică, iar schimburile au avut loc în intervalul 4,4280 - 4,4442 lei/euro, maximul fiind înregistrat în deschiderea şedinţei. Cursul minim a fost consemnat la mijlocul zilei, după care leul a mai pierdut în a doua parte a zilei din terenul câştigat, iar cursul a revenit aproape de 4,44 lei/euro.

„Leul a fost susţinut de ştirea că s-a încheiat acordul privind Ucraina. În regiune, celelalte valute au avut aceeaşi mişcare, de revenire în raport cu euro“, a declarat dealerul unei bănci. În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,9% în raport cu euro, iar zlotul cu 0,6%. Putin, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, cel francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au negociat pe parcursul nopţii de miercuri în capitala Belarusului în vederea soluţionării conflictului ucrainean.

Totodată, miniştrii finanţelor din statele zonei euro au amânat miercuri decizia referitoare la programul de ajutor financiar acordat Greciei pentru săptămâna viitoare. Pe pieţele externe, francul elveţian se tranzacţiona la finalul zilei în scădere cu 0,3%, la 0,9469 euro, cotaţie care indică un curs de 4,2023 lei/franc, foarte aproape de referinţa anunţată de BNR la mijlocul zilei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO