Bănci și Asigurări

Euro continuă să coboare la Bucureşti

Autor: Liviu Chiru

13.09.2010, 23:20 15

Leul continuă să recupereze teren în faţa euro după depreciereade la începutul lunii, cotaţiile coborând ieri pe piaţa valutarăinterbancară sub 4,26 lei pentru un euro.

La cursul oficial euro a coborât ieri cu 0,93 bani, până la4,2630 lei. Aceasta a fost a patra zi consecutivă în care cursulBNR a scăzut. Dolarul a pierdut 2,81 bani, până la 3,3288 lei.

Banca Centrală Europeană, care calculează independent cursulleu/euro, dar culege informaţii de pe piaţa de la Bucureşti maitârziu decât BNR, a publicat ieri un curs de 4,2608 lei pentru uneuro.

"Leul a început ziua mai apreciat, iar cotaţiile au rămasulterior într-o bandă îngustă, între 4,2560 şi 4,2660 lei pentru uneuro", a comentat un dealer.

Deşi s-a întărit în ultimele zile, leul rămâne mai depreciatfaţă de nivelul de la sfârşitul lunii august, în timp ce forintulmaghiar şi zlotul polonez au câştigat teren. Euro valora ieri 283,7forinţi maghiari, faţă de 287 forinţi la sfârşitul lui august.

La Varşovia, cotaţiile au coborât în acelaşi interval, de la 4zloţi polonezi pentru un euro la 3,98 zloţi/euro. Atât forintul,cât şi zlotul au fost ieri stabile în faţa euro, în timp ce leuls-a întărit uşor.

Analiştii spun că apetitul investitorilor internaţionali pentrupieţele care aduc randamente mai mari, cum sunt economiileemergente din estul Europei, a revenit odată cu începutul toamnei,după ce datele privind piaţa muncii din Statele Unite ale Americiiau oferit o surpriză plăcută.

În aceste condiţii, interesul pentru obligaţiunile de pe acestepieţe a crescut, iar monedele au avut o perioadă mai bună. Pe planlocal îmbunătăţirea sentimentului investitorilor străini s-a simţitînsă mai puţin, din cauza turbulenţelor de pe scena politică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO