Bănci și Asigurări

Euro continua sa urce si se apropie de 4,25 lei

21.04.2009, 18:51 12

Euro a urcat la un varf al ultimelor trei saptamani la cursul BNR, in timp ce pe piata interbancara s-a apropiat de nivelul de 4,25 lei, continuand astfel miscarea de apreciere inceputa inca de saptamana trecuta.
BNR a calculat ieri un curs de 4,2430 lei pentru un euro, cu 2,45 bani peste nivelul precedent. Euro nu a mai fost atat de sus la cursul BNR din 27 martie. Dolarul a castigat 4,93 bani, urcand la 3,2747 lei.
Analistii se asteapta insa ca euro sa se plafoneze la niveluri de 4,25 lei, fiind posibile oscilatii ample sub acest nivel, in conditiile in care volumele de tranzactionare vor fi probabil scazute dupa Sarbatorile de Pasti.
Saptamana trecuta cotatiile au urcat abrupt, de la 4,12 la 4,22 lei pentru un euro. In sedinta de tranzactionare de ieri euro a oscilat intr-o banda ingusta, intre 4,24 si 4,25 lei. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat usor sub nivelul de 4,24 lei.
"Jucatorii straini si-au inchis pozitiile scurte sau chiar au deschis noi pozitii impotriva leului. Datele economice publicate saptamana trecuta nu au sustinut leul, perspectivele economiei fiind destul de sumbre", spune Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank.
Leul castigase teren in fata euro de la sfarsitul lunii martie, dupa anuntarea incheierii negocierilor pentru un acord de finantare externa. In plus, leul a beneficiat in acest timp si de un sentiment regional pozitiv. In ultimele zile investitorii straini au devenit insa din nou pesimisti.
Asteptarile privind intarirea leului au fost zdruncinate de decizia Ministerului Finantelor, care a luat in calcul un nivel al cursului de 4,3 lei pentru un euro in calculul bugetului la rectificarea anuntata saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO