Bănci și Asigurări

Euro de 4 lei, doar o problemă de timp

Euro de 4 lei, doar o problemă de timp

Autor: Liviu Chiru

24.03.2011, 23:58 63

Un euro de patru lei, nivel care părea deneimaginat nu mai departe de începutul anului, când cursul stăteaîncă în apropierea pragului de 4,3 lei pentru un euro, este deja învizorul tuturor analiştilor după ce scăderea cotaţiilor a acceleratsăptămâna aceasta.

Banca Naţională a calculat ieri un curs de 4,1020 lei pentru uneuro, cu 2,4 bani sub nivelul precedent. Euro nu a mai fostatât de jos la cursul oficial de la începutul lui aprilie 2010. Pepiaţa valutară interbancară, ultimele tranzacţii s-au derulat ierila cotaţii de 4,0955 lei pentru un euro.

Mişcarea de apreciere a cursului din ultimele douăluni, în spatele căreia se presupune că a stat iniţial BNR, astârnit interesul investitorilor străini, care vor să ia parte la"raliul leului".

Analiştii Citi şi ai UniCredit şi-au modificat ieri ţintele,recomandând investitorilor care au vândut euro contra lei în trecutsă aştepte un curs de 4 lei/euro pentru a-şi marcaprofiturile.
"Cursul poate ajunge la 4,03 lei pentru un euro de la 4,1 înprezent, dar nu credem că va coborî semnificativ sub acest nivel,deoarece BNR va dori probabil să descurajeze o apreciere prearapidă a leului", spune Wike Groenenberg, analist în cadrul Citi laLondra.

Prezenţa străinilor s-a resimţit şi pe piaţa titlurilor de stat,Trezoreria reuşind ieri să plaseze obliga­ţi­uni pe şapte ani învaloare de 412 mil. lei (100 mil. euro), peste volumul planificat,la un randament de 7,4% pe an.
Agenţia internaţională de ştiri Bloomberg remarca ieri că leul adevenit moneda cu cea mai mare apreciere în faţa euro de laînceputul anului (de 4,4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO