Bănci și Asigurări

Apreciere şoc pentru leu: Euro cade la 4,10 lei

Apreciere şoc: Euro cade la 4,10 lei

Autor: Ciprian Botea

24.03.2011, 13:18 35

Euro a pierdut astăzi 2,4 bani în faţa monedei naţionale, bancacentrală afişând un curs oficial de 4,1020 lei/euro după ceparitatea pe piaţa interbancară coborâse sub 4,1 lei/euro în primaparte a şedinţei de tranzacţionare.

Moneda europeană a pierdut aproape 4% în faţa leului în ultimeledouă săptămâni, o evoluţie a cărei rapiditate nu a fost anticipatăde niciun analist.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, susţine că aprecierealeului ar fi justificată de fundamentele economice, chiar dacă înultima perioadă nu au apărut date statistice în acest sens, iaragenţiile internaţionale de rating nu dau semne că s-ar grăbi săîmbunătăţească ratingul României.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor tot amână ieşirea pepiaţa externă, considerând că nu există condiţii favorabile. Rămânede văzut dacă această întărire agresivă a leului se va reflecta înreduceri de preţuri la mărfurile din import şi la serviciiletarifate în euro sau politica de curs a BNR nu va face decât săsporească încasările companiilor importatoare şi prestatoare deservicii de tipul celor menţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO