Bănci și Asigurări

Euro s-a blocat sub 4,31 lei, în aşteptarea licitaţiei de obligaţiuni

Autor: Liviu Chiru

24.11.2010, 23:30 21

Euro a oscilat ieri într-o bandă foarte îngustă pe piaţavalutară interbancară, între 4,3 şi 4,31 lei, investitoriiaşteptând rezultatul licitaţiei de astăzi, prin care Trezoreriaşi-a propus să atragă cel puţin un miliard de euro, prin vânzareade obligaţiuni pe trei ani.

În schimb, dolarul american a câştigat 2% în faţa leului, urcândla 3,23 lei, în special ca efect al aprecierii înregistrate în faţaeuro pe pieţele internaţionale.

În şedinţa de tranzacţionare de marţi euro trecuse de pragul de4,31 lei pe fondul retragerii investitorilor de pe pieţeleconsiderate riscante, după escaladarea conflictului din PeninsulaCoreeană şi intensificarea temerilor privind stabilitatea zoneieuro.

"Leul a început ziua la nivelul închiderii de miercuri, de 4,31lei pentru un euro, şi a oscilat într-o bandă îngustă, investitoriiaşteptând rezultatul licitaţiei pentru obligaţiunile în euro", acomentat un dealer. Statul trebuie să refinanţeze luna aceasta oemisiune de obligaţiuni din toamna trecută, de 1,4 miliarde deeuro, care ajung la scadenţă. Titlurile poartă un cupon de 4,5% pean. Ca şi anul trecut, emisiunea se adresează băncilor locale, careau disponibilităţi excedentare în euro, după ce BNR le-a eliberat oparte din rezervele minime obligatorii pe parcursul lui 2009, iarcererea de credite din partea sectorului privat rămâne slabă.

BNR a calculat ieri un curs de 4,3079 lei pentru un euro, cu0,03 bani sub nivelul din ziua precedentă. Dolarul a urcat înschimb la cursul oficial până la 3,2368 lei, marcând un salt cu6,52 bani sau 2%. BNR calculează indirect cursul dolarului, înfuncţie de cotaţiile euro/leu de pe piaţa de la Bucureşti,respectiv euro/dolar, de pe pieţele internaţionale. Apreciereadolarului faţă de leu reflectă astfel întărirea înregistrată înfaţa euro pe pieţele internaţionale.

Investitorii continuă să îşi regrupeze investiţiile spreactivele considerate sigure - cum sunt aurul sau titlurile de statamericane -, astfel că pe plan internaţional cotaţiile au coborâtde la 1,37 dolari pentru un euro marţi la 1,33 dolari pentru uneuro.

Monedele din regiune au început ieri ziua pe o tendinţă deapreciere, după ce investitorii au fost influenţaţi de comentariileguvernatorului băncii centrale a Poloniei, care a arătat că zlotulpolonez are potenţial pentru a câştiga 10% în faţa euro. Ulteriormişcarea a fost însă corectată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO