Bănci și Asigurări

Euro s-a lipit de pragul de 4,5 lei, iar dobânzile se duc din nou spre 3% pe an

Euro s-a lipit de pragul de 4,5 lei, iar dobânzile se...

Autor: Ciprian Botea

12.03.2014, 00:00 95

Cursul de schimb a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în jurul nivelului de 4,5 lei/euro, unde s-a stabilizat în ultimele zile pe fondul unor volume reduse de tranzacţionare. BNR a publicat ieri pentru a patra şedinţă consecutivă un curs oficial uşor sub pragul de 4,5 lei (4,4990 lei/euro).

„Obişnuitul calendar economic mai puţin încărcat în săptămâna care urmează datelor legate de piaţa forţei de muncă din SUA, împreună cu persistenţa tensiunilor geopolitice în Ucraina vor menţine probabil leul într-un interval îngust, cu o potenţială tendinţă de depreciere”, scrie într-o notă transmisă de analiştii de la ING Bank. Leul a urcat în mai multe rânduri anul acesta spre 4,55 lei/euro pe fondul creşterii aversiunii la risc a investitorilor străini şi ulterior în contextul crizei politice din Ucraina.

Presiunea pe leu – care are efecte negative asupra clienţilor cu credite în valută, dar şi asupra preţurilor – a fost totuşi mai redusă comparativ cu presiunea asupra altor valute din regiune, analiştii suspectând în mai multe rânduri intervenţii semnificative ale băncii centrale pe piaţa valutară pentru sprijinirea leului.

Aceste intervenţii au redus însă lichiditatea din piaţă, iar ratele de dobândă au crescut rapid. Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca referinţă pentru costul creditelor în lei, a urcat la sfârşitul lunii ianuarie, în numai două zile, de la 2% pe an la 3,5% pe an, nivel la care s-a menţinut timp de aproape o lună. Ultimele zile au marcat totuşi o scădere a dobânzilor interbancare, care au revenit astfel spre pragul de 3% pe an. Dobânda Robor la 3 luni era 3,02% pe an ieri. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO