Bănci și Asigurări

Exclusiv online: De ce au angajatii din banci cele mai mari salarii din economie?

14.04.2010, 00:00 61

Angajatii din banci incaseaza celemai mari salarii din economie, in februarie castigul mediu net peacest segment fiind de 3.226 de lei (circa 790 euro), fata de 1.411lei cat era salariul mediu net pe economie, arata dateleInstitutului National de Statistica (INS).

In cazul anumitor banci, salariulmediu net depaseste insa cu usurinta 8.000 de lei (circa 2.000 deeuro). De exemplu, in decembrie decembrie salariul mediu al unuiangajat al Anglo-Romanian Bank, sucursala subsidiarei de la Londraa grupului BCR, ajungea la 11.700 de lei (circa 2.780 de euro),potrivit unor date obtinute de ZF. Salarii medii peste 8.000 de leiaveau si angatii La Caixa, RBS Bank sau Bank of Cyprus.

In 2009, bancile nu au renuntatnici la primele de Paste sau Craciun, situatie relevata si destatisticile INS. In aprilie si decembrie 2009, castigul salarialmediu din banci a urcat pana la 4.100 de lei, fata de 3.200-3.300cat a fost media in celelalte luni ale anului.

Salariile din sistemul bancarrivalizeaza cu cele din telecomunicatii, energie sau transporturiaeriene, domenii care necesita un grad ridicat de specializare."Domeniile precum banking-ul, telecomunicatiile, energia fac apella persoane cu specializari foarte inalte, ceea ce face ca baza dincare sunt alese aceste persoane sa fie foarte ingusta. Facand apella o regula a economiei, atunci cand oferta este redusa si cerereamare e normal ca si pretul sa creasca", apreciaza AlexandraUrseanu, account executive al companiei de consultanta in resurseumane Hart.

Salariul mediu din sistemul bancara urcat anul trecut cu aproximativ 15 procente, dar cresterea s-adatorat in mare parte unui efect statistic si nu neaparat unormajorari salariale substantiale. Si aceasta in conditiile in carein ultimul an, aproximativ 5% din angajatii din banci au plecat,primii disponibiliati fiind cei cu salarii mici.

Pentru pozitii de entry levelsalariile nu sunt cu mult peste media din economie, dar acesteacresc pe masura ce un angajat avanseaza in ierarhie si baza deselectie pentru functiile respective se ingusteaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO