Bănci și Asigurări

Eximbank da credite pentru plata taxelor si impozitelor restante

20.08.2009, 16:51 41

Eximbank, detinuta de stat, a anuntat ca acorda credite de pana la un an cu o dobanda cuprinsa intre 13 si 15% pe an in lei pentru plata taxelor si impozitelor restante acumulate de companii care au probleme cu lichiditatile.

Dobanda variaza in functie de profilul de risc al solicitantului. Banca percepe un comision de acordare de 1% din valoarea creditului.

Reprezentantii bancii afirma ca nu exista o limita pentru vechimea restantei la plata obligatiilor bugetare, insa un criteriu important de selectie a solicitantilor este sa nu figureze cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare de la BNR.

Din ce in ce mai multe companii apeleaza la credite bancare pentru a putea plati impozitele datorate statului, avand in vedere ca o dobanda de pana la 20% in lei - nivelul maxim practicat in prezent pe piata - este preferabila penalizarii aplicate de Fisc de 0,1% din valoarea obligatiei pe zi de intarziere.

 Valoarea maxima a creditului oferit de Eximbank se stabileste in functie de necesarul de finantat si fluxul de incasari si plati estimat pe perioada de creditare de maximum un an. In actualele conditii de blocaj financiar din economie devine din ce in ce mai greu de anticipat cum vor evolua incasarile unei companii, intarzierile crescand de la o luna la alta, istoricul performantelor financiare fiind mai putin relevant.

Eximbank precizeaza ca facilitatea de finantare a restantelor este acordata in cont propriu, nu in numele si in contul statului. Ministerul Finantelor a introdus la inceputul verii posibilitatea amanarii la plata a restantelor companiilor, insa cu costuri foarte mari pentru acestea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO