Bănci și Asigurări

Eximbank da garantii de 300 mil. euro

Eximbank da garantii de 300 mil. euro

Iulian Velicu, vicepresedinte al Eximbank

21.07.2006, 19:18 29

Eximbank se asteapta ca pana la sfarsitul anului, volumul de garantii acordate sa se ridice la 300 de milioane de lei (aproximativ 84 de milioane de euro), in paralel cu dublarea portofoliului de clienti.
"Numarul celor care vor beneficia de acest produs s-ar putea ridica la 500, pana la sfarsitul anului", a declarat Iulian Velicu, vicepresedinte al Eximbank.
Banca are in vedere lansarea a trei produse noi destinate companiilor, pentru asigurarea riscului valutar la exportatori, pentru stabilizarea dobanzilor la creditele in lei si pentru reinnoirea politelor pentru credite. Polita de acoperire a riscului valutar este unul dintre cele mai cerute produse.
"Exportatorii ar dori ca statul sa acopere pierderile, in cazul in care leul se depreciaza si sa pastreze diferenta de curs valutar daca leul se aprecieaza", spune Velicu. Cu toate acestea, asigurarea impotriva diferentelor nefavorabile de curs valutar nu va aparea deocamdata in portofoliul companiei. "Am putea fi acuzati de ajutor de stat mascat. Deocamdata, e mai bine sa amanam lansarea acestui produs", adauga el.
In acest moment, Eximbank ofera garantii companiilor exportatoare si IMM-urilor si compenseaza 50% din dobanda la creditele bancare in lei. In acest fel, Eximbank opereaza ca agentie de asigurare a creditelor de export si ca fond de garantare pentru creditele bancare.
"Spre deosebire de fondurile de garantare, noi acordam garantii si companiilor care au o bonitate evaluata la 4 sau la 5. Totodata, dorim sa contracaram efectele Basel II. Noi suntem de parere ca si companiile cu rezultate financiare mai putin bune trebuie sprijinite", spune Velicu.
Garantarea IMM-urilor se va face cu fonduri care provin de la stat, iar neplata creditului va corespunde cu o datorie fata de stat. In schimb, statul va prelua riscurile bancii, iar banca va avea un grad de risc 0. "Este un avantaj pentru bancile comerciale. In primul rand nu mai trebuie sa-si constituie provizioane, iar in al doilea rand vor castiga clienti", precizeaza Velicu.
Operatorul bancar dispune de fonduri in valoare de 510 mil. euro, dintre care 210 mil. euro sunt fonduri proprii, iar 300 de milioane de euro sunt fonduri de stat. Eximbank colaboreaza cu BRD, Raiffaisen, Finansbank, Carpatica si Romexterra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO