Bănci și Asigurări

EximBank şi-a crescut soldul de credite şi garanţii cu 25% anul trecut, la 3,7 mld. lei

Traian Halalai, preşedintele EximBank: Evoluţia rezultatului net a fost determinată de contextul macroeconomic în care băncile şi-au desfăşurat activitatea. Cred că este mai relevant faptul că ne-am menţinut în top zece cele mai profitabile bănci decât cifrele în sine.

Traian Halalai, preşedintele EximBank: Evoluţia rezultatului net a fost determinată de contextul macroeconomic în care băncile şi-au desfăşurat activitatea. Cred că este mai relevant faptul că ne-am menţinut în top zece cele mai profitabile bănci decât cifrele în sine.

Autor: Ciprian Botea

24.05.2013, 09:23 427
Eximbank, banca de stat dedicată finanţării exportatorilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii, avea la la sfârşitul anului trecut un volum total de 3,7 miliarde de lei (840 mil. euro) al finanţărilor, garanţiilor şi asigurărilor acordate, cu 25% peste nivelul din decembrie 2011.
 
Activele băncii au scăzut cu 5% şi au ajuns la 3,9 miliarde de lei (880 mil. euro) la sfârşitul lunii decembrie.
 
Banca de stat a încheiat anul trecut cu un profit net de 13 milioane de lei (2,9 milioane de euro), reuşind să se menţină în topul celor mai profitabile zece instituţii de credit deşi câştigul s-a diminuat cu 60% faţă de 2011. Comparativ, sistemul bancar a avut anul trecut o pierdere agregată record de 2,1 miliarde de lei.
 
„Evoluţia rezultatului net a fost determinată de contextul macroeconomic în care băncile şi-au desfăşurat activitatea. Cred că este mai relevant faptul că ne-am menţinut în top zece cele mai profitabile bănci decât cifrele în sine“, a declarat Traian Halalai, preşedintele EximBank.
 
Rezultatul de anul trecut al EximBank a fost afectat de intrarea în vigoare a unei modificări a tratatului european privind ajutorul de stat acordat firmelor sub forma garanţiilor.
 
Această modificare prevede ca pierderile din credite neperformante să fie asumate proporţional de către banca finanţatoare şi stat.
 
De exemplu, pen­­tru un credit garantat de stat în proporţie de 80% şi ajuns în executare, sumele recuperate din valorificarea garan­ţiilor depuse pentru restul de 20% din creditul acordat se împart proporţional – 80% către stat şi 20% către bancă. Noile modificări au afectat un portofoliu de credite de 603 milioane de lei acordate de EximBank cu garanţii de stat, ceea ce a condus la provizioane suplimentare de aproape 14 milioane de lei.
 
„Este de menţionat faptul că această creştere de provizioane vizează un portofoliu sănătos de credite şi nu facilităţi cu probleme, fiind doar o măsură prudenţială impusă de specificul reglementărilor. Aceste sume se reiau pe venituri în momentul închiderii creditelor“, au precizat reprezentanţii EximBank.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO