Bănci și Asigurări

Fed vrea să interzică băncilor să cumpere bucăţi din companii

Fed vrea să interzică băncilor să cumpere bucăţi...

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2016, 00:05 679
Goldman Sachs şi alte bănci care investesc în companii sunt avertizate: banca centrală americană (Fed) vrea să le priveze de această posibilitate, scrie Bloomberg.
 
Din rândul mai multor recomandări emise de auto­rităţile bancare americane, una venită din partea Fed cere Congresului să interzică operaţiunile bancare comer­ciale prin care băncile cumpără participaţii la companii în loc să le acorde acestora împrumuturi. De asemenea, instituţia a cerut instituirea unor limite legate de deţinerea de către ju­cători de pe Wall Street de materii prime fizice după ce legislatorii au acuzat Goldman Sachs şi alte bănci că şi-au creat avantaje incorecte pe pieţele metalelor şi energiei în ultimii ani.
 
O anchetă realizată de Senatul american în 2014 cu privire la operaţiunile desfăşurate de bănci a dezvăluit că Goldman Sachs deţinea investiţii de aproape 15 miliarde de dolari în operaţiuni bancare pentru comercianţi (merchant banking). O altă agenţie care a participat la emiterea reco­mandărilor, Office of the Comptroller of the Currency (OCC), a anunţat că intenţionează să restricţioneze de­ţinerile de titluri ale băncilor dificil de evaluat. OCC a propus o reglementare care ar restricţiona investiţiile băncilor în anumite metale industriale, printre care cuprul şi aluminiul. Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan ar putea fi afectate de recomandări.
 
O coaliţie de asociaţii din industria financiară a criticat recomandările, arătând că operaţiunile bancare pentru co­mercianţi finanţează start-up-uri şi susţin creşterea numărului lo­curilor de muncă. Acestea au argumentat că astfel de ope­raţiuni nu reprezintă un risc la adresa sistemului financiar.
 
O modificare a legislaţiei din acest sector ar necesita intervenţia legislatorilor, o sarcină prea dificilă pentru un Congres divizat politic, care a adoptat numai câteva legi semnificative ce afectează sistemul financiar în ultimii ani. Astfel, impactul imediat al recomandărilor cuprinse într-un raport se află sub semnul întrebării.
 
Goldman Sachs, Morgan Stanely şi JPMorgan au fost ţinte ale unor critici dure care au dus la analizarea de către Senat, în 2014, a operaţiunilor lor din sectorul materiilor prime. În urma anchetei s-a descoperit că băncile se foloseau de deţinerile de materii prime pentru a domina pieţe şi a câştiga avantaje comerciale nedrepte.
 
Morgan Stanley şi-a vândut operaţiunile din petrol anul trecut şi s-a retras din tranzacţiile cu metale industriale, în timp ce JPMorgan a renunţat la o mare parte din businessul cu materii prime în 2014. Deşi Goldman Sachs a renunţat la operaţiuni din sectorul minier în 2015, CEO-ul său, Lloyd Blankfein susţine că tranzacţiile cu materii prime reprezintă o parte “centrală” a operaţiunilor firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO