Bănci și Asigurări

Finans Asigurare asteapta afaceri de 8 mil. euro in primul an de operatiuni

25.01.2006, 19:56 15

Grupul turc de servicii financiare Fiba, prezent pe piata romaneasca prin Finansbank si alte sapte companii, va investi 3,3 mil. euro (circa 12 mil. lei) pentru infiintarea unei companii de asigurari generale, Finans Asigurare, care isi va incepe activitatea la sfarsitul lunii aprilie. Aceasta este prima investitie turceasca pe piata asigurarilor.

"Vom depune cererea pentru autorizatie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor peste doua-trei saptamani, iar la sfarsitul lunii aprilie cred ca vom vinde primele polite", a declarat pentru ZF Muammer Ucarer, directorul general al Finans Asigurare.

"Pentru primul an de functionare estimam afaceri de 8 mil. euro. Pentru inceput, business-ul de baza vor fi asigurarile auto, casco si RCA, care vor veni de la Finansbank si Finans Leasing (companie din cadrul grupului - n. red.). Cred ca in aproximativ doi ani vom recupera suma investita si vom obtine profit", a mai spus el.

Pe langa Finansbank, din grupul Fiba mai fac parte Finans Leasing, Finans Securities, Finans Broker de Asigurare, Finans Credit Ipotecar, Finans Servicii Financiare, Anchor Group (proprietarul mall-urilor Plaza Romania si Bucuresti Mall) si lantul de supermarketuri Gmarket (fost Gima).

"La inceput, majoritatea afacerilor le vom derula in cadrul grupului, dar nu vrem sa fim o companie captiva", explica Ucarer. Canalele de vanzare pe care le va folosi Finans Asigurare vor fi Finansbank, Finans Leasing si brokeri de asigurare, printre care si Finans Broker de Asigurare. Compania de brokeraj din cadrul grupului, infiintata anul trecut, a intermediat in 2005 contracte in valoare de 3 mil. euro (aproape 10,9 mil. lei) si a incasat comisioane de aproximativ 300.000 de euro (1,09 mil. lei).

"Vom practica doar asigurari generale, pentru ca grupul Fiba are experienta in acest domeniu, dar planificam sa infiintam si o companie de asigurari de viata peste mai mult de un an, pentru ca prin intermediul unei banci se vand mai bine asigurarile de viata decat cele generale", a mai spus el.

Capitalul social al companiei, de 3,3 mil. euro, va fi controlat de Finans International Holding NV, companie inregistrata in Olanda, membra a grupului Fiba, care va detine circa 99% din actiunile Finans Asigurare.

Grupul turc este prezent in 11 tari, printre care Germania, Belgia, Rusia si Olanda. Finans Asigurare va fi a doua companie de asigurari din cadrul grupului, prima, Finans Sigorta, fiind infiintata acum trei ani in Turcia. Finans Sigorta practica asigurari generale si a subscris in 2004 prime brute in valoare de 125 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO