Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 364 mil. lei pe zece ani, peste nivelul propus, la o dobândă de 3,28%

Finanţele au împrumutat 364 mil. lei pe zece ani, peste...

Autor: Marius Oncu

13.01.2015, 00:00 188

Trezoreria a primit oferte de 789,7 milioane de lei şi a atras în final 364,2 milioane de lei, peste nivelul de 300 de milioane de lei prevăzut pentru această licitaţie în prospectul lunii ianuarie.

Randamentul mediu pe an a coborât la 3,28%, de la 3,69% la începutul lunii decembrie, când statul s-a împrumutat cel mai recent la această maturitate, prin aceeaşi emisiune redeschisă şi luni.

Emisiunea pe zece ani a fost lansată la sfârşitul lunii iulie, iar până în prezent Finanţele au atras prin acest instrument 2,88 miliarde de lei.

Ministerul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma celei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 45 de milioane de lei.

În luna ianuarie, Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,44 miliarde de lei, inclsuiv prin licitaţia desfăşurată luni.

Statul vrea să împrumute în ianuarie prin certificate de trezorerie şi obligaţiuni aproape 3,5 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă şi 285 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare. Ministerul a programat să atragă 1,3 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi 1,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 3, 5, 10 şi 15 ani.

Ministerul Finanţelor vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO