Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 95 de milioane de lei pe patru ani, la 6,28%

Autor: Monica Juganaru

22.06.2012, 00:04 204

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras joi 95 de milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016, mult sub valoarea indicativă, la un randament de 6,28%, în creştere cu 0,19 puncte procentuale faţă de cel plătit la licitaţia din luna mai, de 6,09%.

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 400 milioane de lei, iar băncile au sub­scris titluri de 718 milioane lei.

La operaţiunea de luni administratorii datoriei publice au respins ofertele băncilor pentru certificatele cu scadenţa la un an, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare, pentru prima dată din octombrie când o operaţiune se încheie fără succes.

Ministerul Finanţelor a vândut luna trecută titluri cu aceeaşi scadenţă, la un randament de 6,09%, împrumutând 1,3 miliarde lei. Finanţele şi-au programat pentru luna iunie să atragă 3,5 miliarde lei prin vânzare de ti­tluri de stat pe piaţa internă, însă au împrumutat doar 1,4 miliarde lei.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională. Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Statul nu se află însă sub presiune şi nu trebuie să se împrumute la orice cost, având în vedere buffer-ul consistent de lichidităţi din contul Trezoreriei. Ministerul de Finanţe a beneficiat la începutul acestui an de scăderea costurilor de finanţare şi a împrumutat mai mult, ajungând să deţină un buffer de lichiditate de circa 7 miliarde de lei.

De aproape două luni statul împrumută însă mai puţin decât sumele planificate, în condiţiile în care randamentele au crescut pe fondul accentuării tensiunilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro.

Cotaţiile CDS (costul asigurării contra riscului de default) au crescut în cazul României peste pragul de 400 de puncte de bază după ce în primele luni ale anului coborâse sub pragul de 300 de puncte de bază, iar dobânzile pe piaţa interbancară au crescut la rândul lor.

Dobânzile pe piaţa interbancară şi randamentele titlurilor de stat au crescut în condiţiile în care lichiditatea în lei s-a diminuat ca urmare a intervenţiilor repetate ale băncii centrale pe piaţa valutară, afirmă dea­lerii.

Banca Naţională a fost prezentă în mod constant pe piaţă în ultimele săptămâni pentru a limita deprecierea leului, care a avut o perioadă foarte dificilă în luna mai. Cursul leu/euro a ajuns în prezent cu circa 3% peste nivelul de la începutul anului.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna iunie 3,5 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

De la începutul anului statul a împrumutat aproape 36 milioane de lei de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO