Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat ieri 1,3 mld. lei la randamente minime istorice

Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Stefan Musgociu

09.05.2013, 20:48 154

Ministerul Finanţelor a împrumutat joi 1,3 miliarde de lei, exact suma vizată, prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la şapte luni şi obligaţiuni pe cinci ani, ale căror costuri de finanţare au atins noi minime istorice. Finanţele au vândut certificate de trezorerie pe şapte luni de 500 milioane de lei şi obligaţiuni pe cinci ani de 800 milioane de lei, la randamente medii de 4% pe an şi, respectiv, de 4,45% pe an.

Pentru emisiunea de certificate de trezorerie, Finanţele au avut cerere din partea băncilor de 3 miliarde de lei, în timp ce pentru obligaţiuni cererile au însumat 1,5 miliarde lei. Înaintea licitaţiilor, în piaţa secundară, certificatele pe şase luni erau cotate la un randament de 4,35%, iar obligaţiunile pe cinci ani la 4,45%. Finanţele nu au mai organizat licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie pe şase luni din luna ianuarie, când randamentul mediu acceptat a fost de 5,53% pe an. Atunci, Finanţele au vândut certificate în valoare de 300 milioane de lei.

Trezorezia a redeschis joi aceeaşi emisiune de obligaţiuni lansată la începutul lunii aprilie şi redeschisă prima dată în 18 aprilie. La lansare, titlurile au fost vândute la un randament mediu de 5,5% pe an, iar la redeschiderea din aprilie randamentul mediu a scăzut la 5,09%. Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă în luna mai 3,8 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, după ce în aprilie a împrumutat de pe piaţa internă peste 5 miliarde de lei, prin vânzare de titluri în lei (2,5 miliarde lei) şi în euro (581 mil. euro) Randamentul titlurilor de stat în lei a scăzut constant în ultima perioadă, atingând valori minime istorice, în linie cu evoluţia activelor din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO