Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat un miliard de lei pe un an, la un cost minim istoric de 1,63%

Finanţele au împrumutat un miliard de lei pe un an, la...

Autor: Marius Oncu

11.11.2014, 00:00 155

Trezoreria a primit oferte de 2,24 miliarde de lei de la bănci, dar a atras doar suma planificată conform prospectului de împrumut pentru luna noiembrie, de 1 miliard de lei.

Randamentul mediu a coborât la 1,63%, un nou minim record pentru instrumentele financiare cu scadenţa la 12 luni. Anterior, cel mai scăzut cost de împrumut pentru această maturitate a fost înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, când statul a împrumutat 800 de milioane de lei, la un randament de 1,9%.

În luna noiembrie, Finanţele au împrumutat 2,09 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie, obligaţiuni pe zece şi cinci ani în cadrul licitaţiilor principale, precum şi 150 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare.

Trezoreria a anunţat că vrea să împrumute în luna noiembrie 3,645 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea de 12 luni şi de obligaţiuni cu scadenţă la trei, cinci, şapte, zece şi 15 ani.

Statul vrea să atragă 3,3 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni în cadrul licitaţiilor de referinţă, unde costurile de împrumut sunt stabilite în funcţie de cererea din partea cumpărătorilor, şi 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, în cadrul cărora sunt împrumutate sume mai mici prin vânzarea de titluri în condiţiile stabilite la licitaţia principală.

Trezoreria a atras în luna octombrie de pe piaţa internă 4,085 miliarde de lei, din care 3,794 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă, iar restul prin sesiuni suplimentare.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 35,966 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv suma încasată prin licitaţia de luni.

La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO