Bănci și Asigurări

Finantele intrerup emisiunile de titluri de stat cu maturitati de peste trei ani

Finantele intrerup emisiunile de titluri de stat cu maturitati de peste trei ani

Click pentru imaginea intreaga

19.02.2008, 20:50 30

Ministerul Finantelor considera ca nu mai este rentabil sa se imprumute de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat cu scadente la 5 sau 10 ani, afirma ministrul Varujan Vosganian.
"In conditiile randamentelor actuale, nu mai este rentabil pentru noi sa emitem titluri cu maturitati de 5 sau 10 ani, pentru ca nu vrem sa alimentam anticipatiile unor randamente atat de mari si, implicit, anticipatii inflationiste ridicate pe o perioada mai mare de 3-5 ani", a declarat Vosganian pentru ZF.
Cu alte cuvinte, Finantele ar putea sa nu mai emita titluri cu astfel de maturitati in perioada urmatoare, din cauza expectatiilor ridicate de randament ale cumparatorilor acestor instrumente. Pe de alta parte, continuarea emisiunilor ar constitui un indiciu de baza privind evolutia asteptarilor inflationiste ale pietei, in primul rand pentru BNR, care are nevoie de astfel de repere.
Vosganian spune ca randamentele titlurilor de stat emise anul acesta au crescut atat de mult din cauza inflatiei si a fluctuatiilor cursului leului fata de euro.
Randamentele medii pentru titlurile de stat cu maturitati pana in trei ani emise de Ministerul Finantelor au ajuns la peste 9%, explicatia Finantelor fiind ca investitorii au cerut randamente mai mari din cauza reinflamarii inflatiei si a oscilatiilor cursului de schimb. Potrivit calculelor bazate pe curbele de randament pe diferite maturitati, costurile imprumuturilor realizate in acest fel de Finante au crescut in numai cateva luni cu o treime.
Pentru anul acesta, Finantele au anuntat un calendar orientativ de emisiuni de titluri de stat, in valoare totala de 11 miliarde de lei (3 miliarde de euro, la un curs de 3,6 lei pentru un euro). Numai in primul trimestru au fost anuntate emisiuni de patru miliarde de lei, pe toate scadentele. Pana acum insa Finantele au anulat o licitatie pentru titluri cu maturitatea de 10 ani, restul licitatiilor (cu maturitati de 6 luni, un an si trei ani) fiind adjudecate.
Datoria publica interna a crescut anul trecut cu 27% (in lei), pana la 22,2 miliarde de euro - in termeni nominali cresterea a fost de 3,5 miliarde de euro, fiind determinata de emisiunile de titluri de stat, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor.
Anul trecut, Finantele au realizat 28 de emisiuni de certificate de trezorerie (cu maturitati de sase luni si un an) si de obligatiuni de stat (cu maturitati mai mari de un an), disponibilitatile totale atrase depasind 7,5 miliarde de lei (2,25 miliarde de euro).
Anterior acestor emisiuni, incepute in ianuarie 2007, statul lipsise de pe piata pentru o perioada mai mare de un an. Revenirea la un calendar aproximativ de emisiuni a permis schitarea unor curbe de randament pe diferite maturitati.
Astfel, potrivit datelor de la ultimele licitatii validate, titlurile cu maturitati de sase luni, un an si 3 ani au fost emise cu randamente medii de peste 9,3% (emisiunile avand loc in 2008), in timp ce titlurile cu maturitati de 5 si 10 ani (ultimele fiind emise la finele anului trecut) inca figureaza cu randamente de 7,2%-7,5% de la ultima emisiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO