Bănci și Asigurări

Finantele nu mai iau bani pe 5 ani, euro sare la 4,18 lei

06.05.2010, 23:07 29

Din cauza cresterii randamentelor cerute de banci, MinisterulFinantelor nu a atras ieri cele 900 de milioane de lei programateprin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni pe cinci ani cucuponul fixat la 6% pe an.

Este pentru prima data in acest an cand Finantele resping inbloc ofertele bancilor din cauza preturilor considerate prea mari.In ultimele luni, reusisera sa preseze constant in sensul reduceriidobanzilor la titlurile de stat, astfel ca saptamana trecutarandamentul mediu la certificatele de trezorerie pe 6 luni coborasepana la 5,74%, de la 6,73% in martie, constituind o surpriza lanivelul pietei in contextul tensiunilor internationale legate deGrecia.

In cele din urma, turbulentele externe au atins si piataromaneasca, provocand esecul licitatiei de ieri la obligatiunile pecinci ani.

In acelasi timp, pe piata valutara interbancara euro a ramas pepalierul de 4,18 lei la care urcase din a doua parte a sedintei detranzactionare de miercuri. BNR a calculat un curs de 4,1833lei/euro, in crestere cu 3,4 bani fata de ziua precedenta. Spredupa-amiaza cotatiile au urcat pana la 4,187 lei/euro.

Banca Nationala nu considera ingrijoratoare astfel de oscilatiiale cursului de schimb, atat timp cat se incadreaza intr-o marja de+/-5%.

Euro nu a mai fost atat de sus de la inceputul lui ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO