Bănci și Asigurări

Finanţele se împrumută mai scump: dobânda pe şase ani urcă la 5,14%

Finanţele se împrumută mai scump: dobânda pe şase...

Autor: Ciprian Botea

09.12.2013, 20:30 234

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 500 milioane de lei (112 mil. euro) prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2020, la un randament de 5,14% pe an, uşor peste costul la care s-a împrumutat pe aceeaşi scadenţă în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Luna trecută, Finanţele au vândut titluri de stat cu scadenţa la şase ani la un randament de 5,04% pe an, un minim istoric pentru această serie de obligaţiuni, emisă iniţial în luna martie a acestui an şi redeschisă de cinci ori.

Analiştii se aşteptau ca trendul de scădere al randa­mentelor să se oprească la licitaţia de astăzi, având în vedere cotaţiile mai ridicate de pe piaţa secundară a titlurilor de stat.

„Instrumentele datoriei publice pe termen lung vor ră­mâne probabil vulnerabile la climatul extern, aşa cum ilus­trează şi procesul recent de accentuare a pantei randa­mentelor“, comentează Mihai Ţânţaru, analist al ING Bank. Analiştii ING se aşteptau înainte de organizarea licitaţiei de ieri la un randament maxim uşor sub 5,2% pe an, în timp ce analiştii Piraeus estimau o dobândă în jurul a 5,15% pe an.

Obligaţiunile cu scadenţa în aprilie 2020 au fost emise iniţial la un randament de 5,61% pe an, iar costul a scăzut treptat la următoarele licitaţii. Trezoreria a împrumutat în total 2,5 mld. lei prin această emisiune de titluri, o singură licitaţie din cele şase organizate anul acesta fiind respinsă.

Licitaţia din luna iunie a fost respinsă din cauza randamentelor prea mari solicitate de investitori, pe fondul unui val de creştere a aversiunii la risc faţă de pieţele emergente. Statul intenţiona să împrumute atunci o jumătate de miliard de lei, iar cererea totală s-a ridicat la 688 milioane de lei.

La licitaţia de ieri, Finanţele au primit cereri pentru titluri în valoare de 1.200 de lei, dublu faţă de suma pe care intenţionau să o împrumute. Aceasta este a treia licitaţie organizată în luna decembrie, când statul şi-a propus să împrumute în total 4 miliarde de lei, respectiv cu o jumătate de miliard de lei sub nivelul din noiembrie.

Trezoreria a împrumutat deja 1,8 miliarde de lei în cele trei licitaţii din decembrie, în timp ce volumul total al titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului pe piaţa internă a depăşit 45 miliarde de lei. La acestea se adaugă emisiuni în valută pe piaţa internă şi pieţele externe de 3 mld. euro şi 1,5 mld. dolari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO