Bănci și Asigurări

Finanţele ţin plafonul de 7%, dar atrag doar o treime din sumă

Autor: Liviu Chiru

13.09.2010, 23:20 19

Ministerul Finanţelor a impus şi la licitaţia de ieri, prin carea vândut certificate de trezorerie pe un an, plafonul de 7% pe anpentru randamentul plătit, iar în aceste condiţii a atras doar 372de milioane de lei (87 mil. euro), adică puţin peste o treime dinsuma propusă.

Suma atrasă rămâne astfel modestă, chiar dacă investitorii auarătat interes pentru această licitaţie, ofertele de cumpăraredepuse totalizând aproape 2 miliarde de lei. De data aceasta, cele12 bănci care acţionează ca dealeri pe piaţa primară au cumpărattitluri preponderent în contul clienţilor (aproape 294 mil. lei),în timp ce cumpărările în cont propriu au reprezentat doar 78 mil.lei. În mod tradiţional, grosul cumpărărilor erau făcute în contpropriu şi doar o mică parte în contul clienţilor.

Încă din vară statul este prins într-o încleştare cu băncilecomerciale, care încearcă să obţină randamente mai mari latitlurile de stat, considerând că riscul pe care şi-l asumă trebuiemai bine răsplătit. Până acum statul a reuşit să îşi impunăplafonul, însă cu preţul de a atrage finanţări doar pe termenscurt, în timp ce la ultimele licitaţii pentru plasarea deobligaţiuni cu maturităţi mai lungi de un an nu a mai găsit niciuncumpărător.

"Finanţele riscă să-şi creeze o problemă odată cu acumulareaunei datorii semnificative de rostogolit pe termen scurt, dinmoment ce a plafonat randamentul acceptat la 7% şi nu mai reuşeştesă atragă resurse pe termen lung", afirmă Radu Crăciun, directorulde investiţii al Eureko Pensii. El apreciază că randamentul latitlurile de stat pe termen scurt ar trebui să fie undeva la7,5%-7,75% pe an având în vedere condiţiile solicitate deinvestitori pe piaţa secundară.

Pe de altă parte, analiştii notează că, în cazul în care statular accepta acum să plătească randamente mai mari, mişcarea i-ardezavantaja pe investitorii care au deja în portofoliu titluriromâneşti, pentru că valoarea acestora ar scădea. Pentru bănci,aceasta ar însemna "marcarea" unei pierderi din portofoliul detitluri. În prezent, băncile şi-au plasat în titluri de stat circa15% din active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO