Bănci și Asigurări

Fiscul a pus ochii pe dobanzile mai generoase la conturi curente

31.03.2005, 00:00 23


Veniturile din dobanzile obtinute la depozitele la vedere, respectiv cele aferente disponibilitatilor in conturi curente, vor fi impozitate cu 10% incepand cu data de 1 mai, in cazurile in care dobanzile respective depasesc rata medie a dobanzii pe piata interbancara - BUBID la o luna, in vigoare in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul.


Aceasta este una dintre noutatile aduse de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, publicata ieri in Monitorul Oficial. Pana in prezent, dobanzile acordate de banci pentru sumele in cont curent nu erau supuse impozitarii.


Ordonanta pastreaza insa regimul neimpozabil al veniturilor din dobanzi aferente titlurilor de stat, precum si obligatiunilor municipale, ale Agentiei Nationale pentru Locuinte si ale altor entitati emitente de obligatiuni, care au drept scop finantarea constructiei de locuinte.


Ramane de vazut pentru cat timp, in conditiile in care ministrul finantelor vorbea saptamana trecuta despre impozitarea unitara a tuturor acestor surse de venituri. In ipoteza ca va fi mentinuta scutirea de impozit pe dobanzile aduse de titlurile de stat si obligatiunile ipotecare - care urmeaza a fi legiferate, atractivitatea acestora ca alternative de plasament va creste.


Aplicarea unui impozit de 10% asupra veniturilor din dobanzile aduse de banii pastrati in cont curent ar putea afecta interesul pentru produse de retail precum cele ale ING Bank si, mai recent, ProCredit Bank, care practica dobanzi sensibil peste nivelul de referinta al pietei interbancare. Astfel, ING isi atrage clientii cu o dobanda de 11,5% pe an platita la disponibilitati in cont curent, cu conditia ca suma minima in sold sa nu scada sub 7 milioane de lei. De asemenea, ProCredit Bank a lansat un cont de economii cu regim de cont curent, la care acorda o dobanda de 9% pe an. Rata BUBID la o luna se situeaza usor peste 6%.


Si alte banci s-au orientat spre astfel de produse de economisire mai flexibile, care sa permita retrageri si depuneri de numerar neconditionate de scadenta unui depozit si, ca urmare, fara ca titularul disponibilitatilor in cauza sa piarda dobanda.


Majoritatea bancilor comerciale practica dobanzi simbolice la conturile curente, de 0,25-1%, adica mult sub dobanda pietei interbancare luata ca reper de Ministerul Finantelor, ceea ce inseamna ca veniturile astfel obtinute vor scapa in continuare de impozit. De altfel, conturile curente deschise de persoane fizice detin o pondere mica in structura disponibilitatilor aflate in banci, spre deosebire de situatia de pe pietele occidentale.


Bancile mai au o luna de zile la dispozitie pentru a-si pregati aplicatiile informatice pentru trecerea de la impozitul de 1% la cel de 10% pe care Fiscul il va percepe de la 1 mai asupra castigurilor din dobanzi aferente depozitelor la termen, certificatelor de depozit si altor instrumente de economisire oferite de banci si la alte institutii de credit autorizate si situate in Romania.


Potrivit ordonantei de urgenta, cota de impozit "se determina pe baza de pro-rata temporis". Ministerul Finantelor urmeaza sa emita norme metodologice care sa explice aceasta modalitate de impunere.


Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre banci la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului - in cazul dobanzilor capitalizate, respectiv la momentul rascumpararii -in cazul unor instrumente de economisire.


Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/ rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO