Bănci și Asigurări

Fitch reduce ratingurile acordate Bancpost si Banca Romaneasca

13.04.2010, 23:09 43

Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit in scadere, dela "BBB-" la "BB+", ratingurile Bancpost si Banca Romaneasca dupace la sfarsitul saptamanii trecute adoptase o decizie similara cuprivire la ratingurile companiilor-mama ale celor doua banci, EFGEurobank si National Bank of Greece.

"Revizuirea in scadere a ratingului reflecta faptul ca desiinclinatia bancilor grecesti de a-si sustine subsidiarele ramaneneschimbata, capacitatea lor de a face acest lucru s-a redus", aujustificat oficialii Fitch.

Ratingurile coboara astfel la nivelul calificativului de tara,respectiv in categoria "investitiilor speculative".

Bancpost ocupa la sfarsitul anului trecut locul noua inclasamentul dupa active al bancilor locale, cu o cota de piata de4,4%, in timp ce Banca Romaneasca se situa pe pozitia a 12-a cu ocota de piata de 2,9%.

Calificativele acordate celor doua banci au fost puse subsupraveghere, cu implicatii negative, in timp ce ratingul pentrucredite pe termen scurt a fost revizuit de la "F3" la "B".

Reprezentantii Bancpost nu au comentat informatia pana lainchiderea editiei, in timp ce oficialii de la Banca Romaneasca auafirmat ca aceasta miscare nu va avea un impact asupra costurilorde finantare avand in vedere structura si conditiile actuale definantare. Creditele inregistrate in bilantul local este finantatin mare parte prin depozite atrase de la clienti, la nivelulsistemului bancar raportul credite/depozite fiind de sub 120%.

Calificativul de sprijin al Bancii Romanesti a fost redus de la"2" la "3", in timp ce ratingul individual al institutiei a fostmentinut la "D".

In cazul Bancpost, calificativul de sprijin a fost redus de la"2" la "3", iar ratingul individual a fost confirmat la "D/E".Perspectiva negativa a ratingului pentru credite pe termen lungacordata Bancpost, situat la "BBB-", este similara cu cea acordatabancii-mama - EFG Eurobank. Dupa revizuire, Fitch a retrascalificativele Bancpost.

In aclesi timp, Fitch a revizuit in scadere si ratingurilesubsidiarelor din Bulgaria si Turcia ale National Bank of Greece,ale subsidiarei bulgare a EFG Eurobank si ale Piraeus Bank Egypt.Saptamana trecuta, agentia de evaluare a redus de la "BBB" la"BBB-" ratingurile acordate National Bank of Greece, EFG Eurobanksi Piraeus Bank.

Decizia Fitch vine in contextul in care problemele financiareale Greciei au facut ca bancile elene sa se finanteze mai greu depe piata interbancara si sa apeleze in mai mare masura la baniiBancii Centrale Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO