Bănci și Asigurări

Florentin Tuca, avocatul vanzarii Asiban: Bancile vor incasa banii in 3-5 luni

Florentin Tuca, avocatul vanzarii Asiban: Bancile vor incasa banii in 3-5 luni

Florentin Tuca, managing partner al Tuca Zbarcea & Asociatii: Negocierile cu Groupama s-au inscris in limite rezonabile atat din punctul de vedere al indarjirii echipelor de negociatori, cat si al echilibrului contractual.

11.04.2008, 16:43 152

BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC vor incasa banii din vanzarea companiei de asigurari Asiban in urmatoarele 3-5 luni, adica pana in toamna, afirma Florentin Tuca, managing partner al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care a asistat bancile in procesul de vanzare.
Cele patru banci, care au vandut fiecare 25% din Asiban catre grupul francez Groupama, vor incasa cate 87,5 milioane de euro, valoarea totala a tranzactiei fiind de 350 de milioane de euro. Aceste sume vor avea un impact semnificativ asupra profitului celor patru banci pe 2008. Cea mai avantajata este Banca Transilvania, care in mai putin de jumatate de an a incasat aproape 180 de milioane de euro, o parte din suma - 90 de milioane de euro - provenind din vanzarea BT Asigurari catre Groupama in decembrie trecut.
Vanzarea Asiban le va aduce bancilor un plus important de lichiditati, foarte necesar in contextul actualei crize generate de scumpirea refinantarilor. Bancile au semnat miercuri contractul de vanzare a Asiban catre grupul francez. "Contractul are 70 de pagini, dar cu tot cu anexe ajunge la 400 de pagini", spune Tuca. Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, una dintre cele mai mari firme de pe piata locala de profil, a fost selectata de banci in vara anului trecut pentru a le asigura asistenta juridica la vanzarea Asiban.
"Prima intalnire cu cei trei actionari care au decis sa vanda, BCR, BRD si Banca Transilvania, a avut loc in august 2007. La vremea aceea, CEC inca nu se decisese sa vanda. In toata aceasta perioada, cea mai dificila misiune a fost cea de a asigura coerenta strategiei de vanzare, dat fiind faptul ca erau patru vanzatori, care puteau avea pozitii divergente cu privire la strategia de vanzare, anumite conditii contractuale sau pret", povesteste Tuca, intr-un interviu acordat ZF.
Pentru prima faza a vanzarii, cea de pregatire a camerei de date pentru realizarea proceselor de due dilligence (audit in vederea preluarii), au lucrat 15 avocati. Camera de date a fost virtuala (electronica), iar pregatirea acesteia a durat doua luni.
Echipa s-a restrans la cinci avocati in faza a doua a vanzarii, cea de analiza comparativa a contractelor propuse de potentialii cumparatori si de negociere finala. Cei cinci avocati sunt Florentin Tuca, coordonatorul proiectului, Sorin Vladescu si Ciprian Dragomir, parteneri ai casei de avocatura, Sebastian Radocea, managing associate si Cristian Radu, senior associate.
Initial, actionarii Asiban au primit opt oferte neangajante de la mari grupuri financiare ca AXA (Franta), Groupama (Franta), Eureko (Olanda), Aegon (Olanda), Munich Re (Germania), Uniqa (Austria), Generali (Italia) si Fondiaria (Italia).
"A doua etapa a vanzarii a fost sa le trimitem acestor grupuri contracte in formula propusa de noi, pentru ca dupa aceasta sa primim comentariile lor. A urmat analiza comparativa a contractelor, pentru a le prezenta celor patru actionari avantajele si dezavantajele. A fost o saptamana in care s-a lucrat intr-un ritm de 15-16 ore pe zi."
Actionarii Asiban au primit cinci oferte angajante de la AXA, Groupama, Eureko, Aegon si Generali care, potrivit unor surse din piata, au avut valori cuprinse intre 310 si 350 de milioane de euro. Francezii de la Groupama au avut cea mai buna oferta si au castigat licitatia, angajandu-se sa plateasca cel mai mare pret dat pana acum pentru o companie de asigurari locala.
Tuca spune ca vanzarea Asiban nu a fost dificila, ci mai degraba solicitanta, din cauza termenelor scurte, iar negocierile cu Groupama nu se numara printre cele mai dure la care a participat.
"Am fost implicat si in negocieri mai dure. Negocierile cu Groupama s-au inscris in limite rezonabile atat din punctul de vedere al indarjirii echipelor de negociatori, cat si al echilibrului contractual."
Din partea celor patru banci, in procesul de vanzare au fost implicati Manfred Wimmer, CEO al BCR, Helmuth Hitringer, Chief Financial Officer al BCR, Claudia Hoeller, sefa programului de integrare a BCR din partea Erste, Patrick Gelin, presedintele BRD, Adela Jansen, fostul secretar general al BRD si actualul director de resurse umane, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania si Radu Ghetea, presedintele CEC.
"A fost frumos si interesant sa lucrez cu patru banci atat de mari. Reprezentantii lor, cei cu care am avut contacte, sunt personalitati de anvergura, care cunosc foarte bine bussinesul", spune Tuca. Bancile au mai fost consiliate de banca de investitii Rothschild si de Concept Business Consult. "O foarte placuta experienta profesionala a fost colaborarea cu Aurelian Dochia, proprietarul Concept Business Consult, care a avut un rol foarte important pe partea de comunicare intre managementul Asiban, actionari, noi si Rothschild."
Consilierii Groupama in procesul de cumparare au fost Raiffeisen Investment, Arjil SAS si casa de avocatura Gide Loyrette Nouel. Din partea Gide Loyrette Nouel, avocatii implicati in tranzactie au fost Bruno Leroy, Andreea Toma si Irina Bora.
Vanzarea Asiban este cea mai mare tranzactie din piata locala a asigurarilor. Grupul francez Groupama este acum al treilea jucator de pe aceasta piata, cu trei companii in portofoliu: BT Asigurari, OTP Garancia si Asiban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO