Bănci și Asigurări

Fondurile de pe pilonul III fata in fata cu criza: doar 2.000 de noi participanti in iunie

Fondurile de pe pilonul III fata in fata cu criza: doar 2.000 de noi participanti in iunie

Besim Jawad, manager general al Eureko Pensii: Orientate pe reducerea costurilor, multe companii au decis sa amane oferirea angajatilor de pensii private facultative.

17.08.2009, 00:00 79

Numarul de noi participanti la fondurile de pensii facultative (pilonul III) a scazut drastic in ultimele noua luni, de la izbucnirea crizei, ajungand in iunie la un minim de 2.100 de noi participanti la cele 11 fonduri de pensii care sunt in piata, de la un varf de 10.430 in decembrie anul trecut.

Potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), numarul total de participanti la care a ajuns piata pensiilor facultative era in iunie de aproape 170.000 de persoane, fata de 110.000 de persoane in iunie 2008. Numarul romanilor care au apelat, impreuna cu angajatorul, la aceasta forma de economisire pe termen lung, ramane astfel la un nivel foarte scazut, raportat la populatia Romaniei, de peste 20 de milioane de locuitori.

"Cred ca reiese clar din cifre ca avansul de pe piata pilonului III a incetinit considerabil din cauza crizei financiare. (...) Cred ca motivul principal pentru aceasta contractie este impasul cu care s-au confruntat companiile. Orientate pe reducerea costurilor, multe companii au decis sa amane oferirea angajatilor de pensii private facultative pana cand situatia economica in general si a firmelor in particular se va imbunatati", apreciaza Besim Jawad, manager general al Eureko Pensii.

Mai mult, numarul de noi participanti la pilonul III de pensii a fost "ajutat" si de noile fonduri de pensii care au intrat pe piata, precum Eureko, precizeaza Jawad.

In iunie anul trecut numarul fondurilor de pensii existente pe pilonul III era mai redus cu patru, in ultimul an intrand pe piata Concordia Moderat (administrat de Asirom), Eureko Confort (Eureko Fond de Pensii), Raiffeisen Acumulare (Raiffeisen Asset Management) si Stabil (Generali).

Piata pensiilor facultative este dominata insa de trei mari administratori, Allianz-Tiriac Pensii Private, BCR Asigurari de Viata si ING Asigurari de Viata, care detin in iunie 90% din numarul total de participanti si tot aproape 90% si din activele totale.

Valoarea totala a activelor era in iunie de 140 mil. lei (33,3 mil. euro), dubla fata de noiembrie 2008, insa ritmul de crestere a scazut semnificativ in ultima jumatate pe an, explicatia fiind insa si un efect de baza nefavorabil (raportarea la o baza din ce in ce mai mare).

"Noile vanzari sunt mai degraba vanzari catre clientii de retail sau vanzari catre proprii angajati decat vanzari corporate. (...) In termeni de vanzari noi, noi suntem multumiti de rezultatele noastre, date fiind circumstantele actuale, pentru ca Eureko a generat o mare parte din noile vanzari (de pe pilonul III - n.r.) din trimestrul doi din acest an", spune Jawad.

 

Cand se va revigora pilonul III de pensii?

"Ne asteptam ca pilonul III de pensii sa creasca din nou, cu rate de crestere din ce in ce mai mari, dar acest lucru se va intampla doar dupa ce economia per ansamblu isi va reveni. Nu se va intampla cu siguranta anul acesta, dar poate vom vedea o revigorare incepand de anul viitor. Aceasta va depinde si de masurile guvernamentale care se vor lua, si anume schimbarile anuntate de anul trecut pentru Codul fiscal de a permite angajatorilor sa nu plateasca contributii sociale pentru angajatii lor", considera managerul general al Eureko Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO