Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii au plasat 100 de milioane de euro la bursa

Fondurile de pensii au plasat 100 de milioane de euro la bursa
25.04.2010, 23:07 16

Plasamentele in actiuni listate ale fondurilor de pensii privatese apropie rapid de pragul de 100 mil. euro, pe care il vor depasiin urmatoarele luni, actiunile reprezentand peste 11% dininvestitiile totale.

In prezent, fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) si celefacultative (pilonul III) au investitii de 379 mil. lei (92 mil.euro) in actiuni, din care 90% sunt plasamentele ale fondurilor depilon II.

"La sfarsitul anului, activele pe pilonul II vor fi cu 300 demilioane de euro mai mari decat la inceputului lui 2010. Daca 10%din aceasta suma intra in actiuni, sigur trecem pragul de 100 demilioane de euro", afirma Dorin Boboc, directorul de investitii alAllianz-Tiriac Pensii, a doua companie din piata pensiilorprivate.

Fondurile de pensii private si-au majorat treptat expunerea peactiuni, la inceput ponderea acestora in totalul investitiilorfiind de numai cateva procente. Potrivit celor mai recente date aleComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, lasfarsitul lunii martie fondurile de pensii obligatorii aveauplasate 11,5% din active in actiuni, iar fondurile facultative -14,6%. Pentru a face o comparatie, in urma cu un an ponderile eraude numai 1,9%, respectiv 4,8%. "Pe masura ce sistemul pensiilorprivate se dezvolta, iar criza se indeparteaza, creste incredereain metodele de investire si se fac plasamente mai mari in actiuni",explica directorul de investitii al Allianz-Tiriac.

Actiunile sunt al treilea instrument financiar in ordineapreferintelor administratorilor de pensii, piata bazandu-se inprincipal pe titluri de stat si pe obligatiuni corporative. "Dacavom avea tot mai putine obligatiuni corporative in lei, esteposibil ca actiunile sa treaca pe locul doi. Oferta la obligatiunicorporative este limitata in acest moment. In plus, in unele cazurirandamentele sunt mai mici sau foarte apropiate de cele aletilturilor de stat. Chiar daca acesti emitenti au ratinguri maibune decat statul roman, nu ne permitem sa ne asumam niciunrisc."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO