Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii facultative au intrat pe titluri de stat si fonduri mutuale

Fondurile de pensii facultative au intrat pe titluri de stat si fonduri mutuale
26.02.2008, 20:10 20

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au inceput sa-si diversifice portofoliile, cumparand titluri de stat, unitati de fond in fonduri mutuale si chiar intrand usor pe actiuni listate la Bursa, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, activele de circa 5 milioane de euro ale fondurilor de pensii facultative de la finele anului trecut erau plasate in proportie de 21% in titluri de stat, 7% in fonduri mutuale, procente minore in actiuni si 70% in depozite.
Ponderea banilor tinuti in depozite a scazut de la 90% in luna octombrie 2007 la 70% in decembrie, arata datele CSSPP, pe masura ce fondurile au inceput sa-si diversifice investitiile.
Potrivit legislatiei, fiecarui fond de pensii facultative ii este permis sa isi pastreze activele in depozite bancare, pana cand valoarea activului net total ajunge la un milion de lei.
Dupa acest prag, fiecare fond are la dispozitie 90 de zile pentru a-si diversifica investitiile si a se indrepta catre portofoliul-tinta prevazut in prospect.
Conform datelor valabile pe 9 februarie (cele mai recente publicate), sase din cele sapte fonduri active de pe piata pensiilor facultative au depasit pragul milionului de lei, fiind in curand obligate sa-si diversifice la maximum portofoliile, asa cum au promis clientilor prin prospectele de emisiune ale fondurilor.
Deocamdata, singurul fond obligat sa aiba portofoliul apropiat de cel tinta este AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private), care este de altfel si primul care a depasit pragul de un milion de lei in active, in luna octombrie a anului trecut. Ultimul fond care a depasit acest prag este Pensia mea, administrat de Aviva.
Patru dintre cele sase fonduri obligate sa-si diversifice portofoliile au un profil de risc mediu, investind circa 20%-30% din active in actiuni listate. Unul (AZT Vivace) are un profil de risc ridicat, investind pana la 45% in actiuni, fonduri mutuale si alte instrumente cu venit variabil, iar celalalt - BCR Prudent, administrat de BCR Asigurari de Viata, are un profil de risc redus, investind cel mult 10% din activul fondului in actiuni si obligatiuni.
Pe masura ce fondurile parcurg cele 90 de zile in care sunt obligate sa-si diversifice investitiile, plasamentele in actiuni si fonduri mutuale vor creste.
Potrivit prospectelor, cea mai mare parte a activelor acestor fonduri vor fi investite in instrumente financiare cu venit fix - adica majoritar titluri de stat si obligatiuni.
Pana acum, din cauza faptului ca fondurile si-au pastrat activele in depozite bancare, randamentele acestora au depins decisiv de dobanzile cu care sunt remunerate aceste depozite. Potrivit datelor BNR, dobanzile pentru depozitele in lei au oscilat anul trecut intre 6% si 8% pe an.
Potrivit ultimelor date ale CSSPP, cea mai mare companie de pe piata pensiilor facultative in functie de numarul de clienti este Allianz-Tiriac Pensii Private, cu 15.500 de participanti la fondul AZT Moderato si aproape 13.300 la AZT Vivace. A doua companie este ING Asigurari de Viata, care administreaza fondurile ING Clasic, cu 9.400 de clienti si ING Optim, cu 5.200 de clienti. Urmeaza in clasament BCR Asigurari de Viata, cu fondul BCR Prudent (peste 11.500 de clienti), Aviva, cu fondul Pensia mea (5.300 de clienti) si OTP Garancia, care administreaza fondul OTP Strateg (264 de clienti). In total, numarul participantilor la fondurile de pensii facultative este de circa 60.500.
Pana la sfarsitul acestui an, piata pensiilor facultative ar putea ajunge la 200.000 de participanti, in cel mai pesimist scenariu, cele mai optimiste estimari ale jucatorilor din piata indicand chiar un milion de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO