Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii facultative incep sa fie autorizate din 30 octombrie

Fondurile de pensii facultative incep sa fie autorizate din 30 octombrie

Mircea Oancea, presedinte CSSPP

13.10.2006, 18:33 23

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va incepe procedurile de autorizare a fondurilor de pensii facultative (pilonul III) la 30 octombrie, a spus Mircea Oancea, presedintele institutiei, care asteapta cereri de la 10-15 societati.
"Asteptam ca 10-15 companii sa depuna documentatia necesara obtinerii statutului de administrator", a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Primele societati de administrare a fondurilor private isi vor desfasura activitatea incepand cu 1 ianuarie 2007, intrucat analiza dosarelor necesita intre 30 si 60 de zile, potrivit lui Oancea.
Pilonul III face referire la pensiile facultative, in timp ce pilonul II presupune ca pensiile obligatorii sa fie administrate privat. In timp ce fondurile de pensii facultative vor functiona de la inceputul lui 2007, pentru a administra fonduri de pensii din pilonul II, societatile de asigurare si cele de administrare a investitiilor mai au de asteptat pana la 1 iulie 2006, potrivit lui Oancea.
"Anul 2007 va aduce primul val de pensii private. Vom sustine pilonul II prin sumele pe care le vom aloca, iar pilonul III prin deductibilitatile pe care le vom oferi", a precizat Sebastian Vladescu, ministrul de finante. Pentru finantarea pilonului II va fi folosita o parte din suma de 2,2 miliarde de euro pe care a primit-o statul din vanzarea a 36,8% din actiunile BCR.
Pilonul II al sistemului de pensii va fi alcatuit din fondurile de pensii administrate privat, care vor prelua o parte din contributiile virate la asigurarile sociale de stat.
Participarea la aceste fonduri va fi obligatorie pentru angajatii in varsta de pana la 35 de ani si facultativa pentru cei intre 35 si 45 de ani, potrivit ultimelor reglementari.
Totodata, persoanele iesite la pensie vor putea beneficia de sume suplimentare, prin intermediul sistemului de pensii facultative, cu conditia sa fi implinit varsta de 60 de ani si sa fi contribuit la acest sistem minimum 90 de luni. In plus, suma acumulata trebuie sa fie cel putin egala cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.
In primul an de functionare, contributia la pilonul doi de pensii va fi de 2%, urmand ca aceasta sa creasca cu cate 0,5 puncte pana va atinge 6%.
"Cred ca se poate acoperi un deficit de 2 miliarde de euro in 5 ani, pentru a implementa sistemul de pensii privat", a spus Mihai Seican, seful Comisiei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
Implementarea sistemului de pensii private este necesara atat pentru bunul mers al economiei, cat si pentru ca pensionarii sa poata avea venituri decente.
"Un sistem de pensii asa cum il avem noi acum nu mai poate sa creeze decat un minimum de venit pentru pensionari", a spus Seican.
Desi se considera ca romanii sunt neincrezatori in institutiile financiare de investitie, reprezentantii companiilor de asigurari cred ca fondurile de pensii private vor fi bine primite.
"Aproximativ 70% din volumul primelor din asigurari de viata sunt produse de acumulare, astfel ca industria asigurarilor de viata poate fi un promotor al asigurarilor private", spune Florina Vizinteanu, presedinte al BCR Asigurari de Viata.
Numarul de beneficiari de pensii private ar putea sa ajunga in 2007 la 250.000, iar piata s-ar putea ridica anul viitor la 40 de milioane de euro, este de parere Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Totodata, pana in 2010, piata ar putea creste pana la 865 de milioane de euro, cu un numar de 1.150.000 de beneficiari, a adaugat el in cadrul seminarului "Piata asigurarilor si a pensiilor private in 2007", organizat de revista Finante si Afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO