Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii joaca 70 mil. euro pe bursa

21.02.2010, 23:07 22

Fondurile de pensii private si-au majorat constant expunerea pepiata de capital in ultimul an si au ajuns in prezent la investitiide 283 mil. lei (67 mil. euro) in actiuni listate, de 16 ori maimult decat in urma cu un an.

Astfel, la sfarsitul lunii ianuarie fondurile de pensiiobligatorii (pilonul II) aveau plasamente in valoare de 253 mil.lei in actiuni, iar cele facultative - de 30 mil. lei, arata dateleComisiei de Supraaveghere a Sistemului de Pensii Private.

Ponderea investitiilor in actiuni in totalul activului este de10% in cazul fondurilor obligatorii, fata de 1,5% in urma cu un an,si de 14% in cazul celor facultative, comparativ cu 4,7% inianuarie 2009.

"Daca ne uitam la procentul maxim pe care il pot investifondurile de pensii in actiuni listate, de 30-50% din activ, infunctie de gradul de risc, vedem ca mai este mult loc de crestere.Si 2010 va fi un an in care va creste prudent expunerea pe piata decapital", a declarat Simona Ditescu, directorul general aladministratorului de pensii private BCR.

In ceea ce priveste titlurile in care investesc fondurile, easpune ca in principal este vorba de blue-chipsuri, adica cele maiimportante actiuni listate, cu lichiditate mare. Printreblue-chipsuri se numara actiunile Petrom, BRD-SocGen, BancaTransilvania, Banca Carapatica, Societatile de InvestitiiFinanaciare (SIF), Transelectrica, Transgaz, Rompetrol sialtele.

"Lichiditatea este problema de pe piata locala, nu iti permiti,ca fond de pensii, sa cumperi niste actiuni pentru care sa nugasesti ulterior cumparator. Cred ca anul acesta expunerea peactiuni va creste cu aproximativ cinci punte procentuale la nivelulpietei", considera directorul general al BCR Pensii. In 2009investitiile in actiuni s-au dovedit a fi profitabile pentrufondurile de pensii: indicele BET (care urmareste cele maiimportante zece titluri de la BVB) a urcat cu 62%, BET-FI(urmareste evolutia SIF-urilor) - cu 90%, iar BET-C (urmaresteevolutia tuturor actiunilor) - cu 37%. De la inceputul lui 2010 sipana in prezent BET a crescut cu 12%, la fel ca BET-C, iar BET-FIcu 27%. Doar 2% din activele fondurilor de pensii sunt investite inactiuni din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO