Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii obligatorii strang active de 200 mil. euro

Fondurile de pensii obligatorii strang active de 200 mil. euro
18.02.2008, 21:51 15

Cele 18 fonduri de pensii private obligatorii vor acumula active de aproximativ 200 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an, potrivit estimarilor celor mai mari trei companii care activeaza pe aceasta piata.
Calculul lor se bazeaza pe ceva mai mult de trei milioane de participanti pentru care vor fi platite contributii de pensii, restul pana la circa 4,5 milioane (cat va avea sistemul, dupa loteria pensiilor private) fiind conturi goale, nealimentate de contributii.
ING, liderul pietei, este cel mai pesimist, estimand ca valoarea activelor va fi de numai 579 mil. lei (160 mil. euro, la un curs de 3,6 lei/euro), potrivit lui Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii.
El isi bazeaza estimarile pe 3,65 milioane de clienti la nivelul intregii piete si opt luni de colectare efectiva in anul calendaristic 2008 (mai-decembrie). Potrivit calculelor sale, ING va administra la sfarsitul acestui an active de 60 de milioane de euro la fondul sau de pensii obligatorii.
Allianz-Tiriac, al doilea fond ca marime, estimeaza active de circa 200 de milioane de euro la nivelul intregii piete, din care 50 de milioane de euro vor reveni fondului sau de pensii obligatorii. "Este insa de subliniat ca sunt inca multe necunoscute importante, printre care si ce procent din cei inscrisi va plati efectiv contributii la fondurile de pensii obligatorii", comenteaza Dorin Boboc, director de investitii al companiei.
Generali, al treilea jucator dintre fondurile de pensii obligatorii, are cea mai optimista prognoza de piata: active de 840 de milioane de lei (233 de milioane de euro), dintre care 24,4 milioane de euro ar fi administrate de Generali Fond de Pensii, spune Liviu Enache, director financiar al companiei.
Media estimarilor primilor trei jucatori de pe aceasta piata duce la active de 198 de milioane de euro la sfarsitul anului calendaristic 2008. Potrivit estimarilor ZF, folosind un numar de clienti (cu conturi alimentate de contributii de pensii) de 3,3 milioane, salariul mediu brut pe economie prognozat pe 2008 si un curs mediu de 3,55 lei pentru un euro, fondurile de pensii obligatorii ar putea strange contributii totale de 227 de milioane de euro la finele acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO