Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private ar putea sa aduca bani de acasa daca au pierderi

Fondurile de pensii private ar putea sa aduca bani de acasa daca au pierderi

Mircea Oancea, presedintele CSSPP

28.04.2009, 18:02 21

Actionarii fondurilor de pensii care inregistreaza randamente sub un nivel minim, calculat conform legislatiei in vigoare, ar putea avea posibilitatea sa acopere pierderile prin aport de capital, astfel incat sa nu ramana fara autorizatie, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Pana la sfarsitul acestui an va exista un proiect al Comisiei pentru modificarea legii pensiilor obligatorii si a celei a pensiilor private, astfel incat actionarii fondurilor cu pierderi sa le poata acoperi cu banii lor, astfel incat sa nu le retragem autorizatia. Daca are o administrare mai proasta intr-o anumita perioada, actionarul poate aduce bani, astfel incat mai are o sansa de a continua activitatea. Astfel, fondul nu se va mai desfiinta, clientii nu vor mai fi nevoiti sa se transfere la alt fond si multe alte aspecte birocratice, care consuma timp si resurse financiare", a declarat Oancea. El spune ca in alte tari, cum ar fi Bulgaria, fondurile isi pot acoperi pierderile prin aport de capital. In prezent, legislatia prevede ca fondurile care au randamente sub un anumit nivel dupa primii doi ani de functionare pot ramane fara autorizatie.
De asemenea, Oancea afirma ca va propune introducerea sistemului multifond, ceea ce inseamna ca firmele de pensii private obligatorii (pilonul II) vor putea administra mai multe fonduri, cu diferite grade de risc. In prezent, companiile de pensii obligatorii pot avea un singur fond.
"Prin introducerea sistemului multifond, probabil in 2010, persoanele care se apropie de varsta pensionarii isi pot transfera contul privat de pensie catre un fond cu un grad scazut de risc", a mai spus presedintele CSSPP. In acest fel, clientul nu va pierde bani in cazul aparitiei unei crize financiare.
Oancea a mai precizat ca anul viitor contributia la fondurile de pensii obligatorii va creste la 2,5% din salariul brut al angajatilor, de la 2% in prezent, aceasta masura fiind discutata cu Banca Mondiala in timpul negocierilor privind finantarea de 20 mld. euro pe care institutia o va acorda Romaniei alaturi de Fondul Monetar International si UE. Cresterea trebuia sa aiba loc anul acesta, dar Guvernul a decis sa o amane.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO