Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private locale, singurele pe plus din regiune

Fondurile de pensii private locale, singurele pe plus din regiune
23.03.2009, 00:00 21

Piata romaneasca de pensii private obligatorii (pilonul II) este singura din regiune care a inregistrat un randament pozitiv in 2008, celelalte fiind pe minus din cauza prabusirii pietelor financiare, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reuneste peste 90% din jucatorii din piata locala a pensiilor private.
In timp ce in Romania fondurile de pensii au avut un randament mediu anualizat de peste 11% in 2008, angajatii din Ungaria au pierdut in medie 22,5% din banii de pensie, cei din Bulgaria au pierdut 20,8%, din Polonia 14,2%, din Croatia 12,5%, iar din Slovacia 6,8%.
Fondurile de pensii din Romania au inceput sa colecteze bani de la clienti si sa faca investitii in mai 2008, iar pana la sfarsitul anului au inregistrat un castig mediu ponderat de 7%, care anualizat inseamna 11%.
Diferenta dintre performantele obtinute de fondurile de pensii locale si cele din regiune se explica prin strategia de investitii conservatoare a fondurilor romanesti, care plaseaza preponderent in instrumente financiare cu venit fix.
De exemplu, la sfarsitul lunii februarie peste 58% din activele fondurilor de pensii private obligatorii erau plasate in titluri de stat, iar 11% in depozite bancare, instrumente care au randamente tot mai atractive in ultima perioada. Pe de alta parte, oficialii APAPR spun ca randamentul se datoreaza si faptului ca fondurile nu au investit in active toxice, cu expunere pe piata subprime, care au dus la pierderile fondurilor de pensii din alte state, in special din SUA.
In cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care cuprinde 30 cele mai dezvoltate state ale lumii, fondurile de pensii private au inregistrat o pierdere medie de 23% in 2008, potrivit unui raport. Cele mai lovite au fost fondurile din SUA, Irlanda si Islanda, cu minusuri de peste 30%.
Oficialii APAPR spun insa ca aceste pierderi ar putea fi recuperate odata cu revenirea pietelor financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO